hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

RIROSZ: óvnak a módosítás elfogadásától

A ritka betegséggel élők érdekvédelmi szervezete (RIROSZ)  sorstársaik számára hátrányosnak látja a minap a parlament elé került egészségügyi törvénycsomagot.

hirdetés

Mint a RIROSZ közleményében írja: „az új, korszerű gyógyszerekhez való hozzáférés lehetetlenülne el az előterjesztésben javasolt módosítás elfogadása esetén. Ugyanis a más országokban már támogatott új terápiák csak akkor válhatnának a magyar betegek számára is elérhetővé, ha a gyártó az adott gyógyszert saját költségére, előre meghatározatlan ideig és számú betegnek ingyen adja. Ráadásul mindez arra sem adna semmi garanciát, hogy az adott gyógyszer valaha is támogatásban részesül.

Az érthető, hogy ezeknek az új, és ezért drágább terápiáknak a bevezetését, mindenütt a világban, valamilyen kockázat megosztással igyekeznek könnyíteni az államok, hiszen a cél, hogy a betegek minél hamarabb hozzájuk juthassanak. Azonban ez nem történhet az összes teher egyik oldalra történő terhelésével, hiszen ezt a gyártók jelentős része nem fogja vállalni, ezért az új gyógyszerek egyszerűen nem fognak forgalomba kerülni Magyarországon!” – fogalmaz a közlemény.

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége  a rirosz.hu honlapon érhető el, itt üzemeltetik a Mentőöv Információs Központot és Segélyvonalat is, amiről közleményükben azt írják: „Az európai partnerekkel történő szoros együttműködésben igyekszünk támogatni a szakmai anyagok rendszerezésével, fordításával, a ritka betegségekkel foglalkozó szakemberek munkáját a korszerű, színvonalas orvosi ellátás és a tudományos kutatások terén, és ezáltal is elősegíteni a megfelelő terápiás gyógyszerek megtalálását, ill. orphan drug-ok (’árva gyógyszerek’) kifejlesztését, klinikai vizsgálatait vagy hatásuk monitorozását.”

(Ugyanebben az ügyben az innovatív gyártók is szót emeltek, a MedicalOnline ír erről.)

(forrás: RIROSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés