hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Rezisztens kórokozókat terjesztő kórházi mosógép

A kórházi mosógép rezisztens kórokozók (béta-laktamáz termelő Klebsiella oxytoca) rezervoárja is lehet – derült ki egy újszülött osztályon végzett vizsgálatból.

hirdetés

A kórházakban alkalmazott mosógépek az antibiotikum-rezisztens kórokozók terjesztésében is szerepet kaphatnak – igazolják a Bonni Egyetem kutatóinak a higiéniai vizsgálatai.

Rejtélyes módon terjedő multirezisztens Klebsiella oxytoca

A vizsgálatok kiindulási alapjául az szolgált, hogy 2012 áprilisa és 2013 májusa között egy németországi gyermekklinikán 13 újszülött és 1 gyermek fertőződött meg béta-laktamáz (CTX-M-15)-termelő Klebsiella oxytoca ST201 baktériummal.

A kórokozó gyomor- és bélrendszeri, illetve légúti fertőzésekhez vezethet, ami súlyos esetben szepszisbe torkollhat.

Mosott sapkák és zoknik terjesztették a kórokozót

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Bebizonyosodott, hogy sem az ápoló személyzet, sem a szülők nem játszottak szerepet a baktérium átvitelében. Kiderült, hogy a multirezisztens kórokozónak, a Klebsiella oxytoca ST201-nek az átviteléért a kórházi mosógép a felelős. A kórokozót kimutatták a mosógép mosóterében és ajtógumijában egyaránt. Ezt a gépet használták az újszülött- és gyermekosztályon ápolt betegek zoknijainak és sapkáinak a mosására. Bebizonyosodott, hogy a mosógép kapott szerepet – a mosott ruhák révén  a multirezisztens kórokozó átvitelében. Miután a mosógépet eltávolították az osztályról, megszűntek a „rejtélyes” Klebsiella oxytoca-fertőzések.

Az eset tanulságai

A vizsgálatok fényt derítettek arra is, hogy a citált esetben nem speciális kórházi mosógépről volt szó, hanem egy a háztartásokban is alkalmazható mosógép-típusról.   

Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen mosógéppel és hogyan kell(ene) mosni a kórházakban és otthon. A probléma mosógép-tervezési kérdéseket is felvet. Olyan mosógépek tervezésére és gyártására van szükség, amikben a mosást követően nem marad vissza pangó, a kórokozók szaporodásának optimális teret adó vízmennyiség.

A mosási hőmérsékletet illetően: terjedőben van az alacsony hőmérsékleten (30-40 °C) való mosás. Noha mindez energiatakarékos és környezetkímélő megoldásnak bizonyul, nem biztos, hogy a (rezisztens) kórokozók terjedésének megakadályozása szempontjából ez a helyes út.

Ápolásra szoruló idős betegeknél, nyílt sebbel, gennyező hegekkel vagy hólyagkatéterrel rendelkező személyeknél a ruházat és ágynemű mosása akár otthon, akár ápolási intézményekben magas hőmérsékletet (legalább 60 °C) igényel.

 

Forrás:

Applied and Environmental Microbiology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés