hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Reménykeltő kutatási eredmények vesebetegeknek

A cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyik gyógyszer használata jelentősen csökkentette a súlyos veseelégtelenség, valamint a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának valószínűségét – számolt be a brit sajtó nyomán az OrientPress egy ausztrál–brit közös kutatás eredményeiről.

hirdetés

A canagliflozin tartalmú gyógyszert szedőknél 40 százalékkal csökkent a szívelégtelenség miatt kórházi ápolásra szorulók száma, és ötödével az agyvérzés vagy szívinfarktus kialakulása miatti halálesetek száma.

„Világszerte több mint 400 millió cukorbeteg van, és 40 százalékuk szenved vesebetegségben” – mondta az OrientPress szerint a tanulmány egyik szerzője, Vlado Perkovic, a Sydney-i Egyetemen működő The George Institute for Global Health professzora.

Hozzátette: A vesebetegség kialakulása után nagy az esély a súlyos veseelégtelenség, szívroham vagy agyvérzés kialakulására, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek.

„A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a canagliflozin tartalmú gyógyszer nemcsak a veseelégtelenség kialakulásától, hanem a szívbetegségektől is megvédi a cukorbetegeket” – mondta a tanulmány társszerzője Meg Jardine. Ez különösen igaz a már csökkent vesefunkcióval élő betegek esetében, akik különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

(forrás: OrientPress)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés