hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Reális egyetlen rákterápia 128 millióért

A Novartis elnöke a hvg.hu szerint a Blicknek adott interjúban részletesen kifejtette, hogy szerinte reális ár a 475 ezer frank egyetlen terápiáért, mert a gyógyszer előállítása hosszú és drága folyamat.

hirdetés

Pár hónapja világszerte mindenki felkapta a fejét, amikor a Novartis gyógyszeripari konszern forgalomba hozta legújabb gyógyszerét a leukémia kezelésére. Egy adag gyógyszer elegendő egy kezelésre, az ár 475 ezer svájci frank (128 millió forint). Az előzetes szakértői becslések a 700 ezer frankot sem zárták ki.

Jörg Reinhardt, a Novartis elnöke szerint nem a gyártókon múlik, hogy a csillagos égig emelkednek a gyógyszerek árai, hanem hanem a szerek árát fedező biztosítási rendszereken, vagy az egyének fizetőképességén. Országonként a helyzet változó. Nagy-Britanniában, ahol a nemzeti egészségbiztosítási rendszernek óriási hagyományai vannak, évente 50 ezer svájci franknak megfelelő összeg a felső határ.

Jörg Reinhardt szerint a svájci egészségügyi költségek növekedéséért elsősorban nem a gyógyszergyártók felelősek, hanem a túl sok, szerinte indokolatlan vizsgálat és gyógymód, amelyhez extra drága technikai eszközöket használnak, és nem mindig célszerűen.

Bővebben a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés