hirdetés
hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

Rajtra kész a közös tér, idén kezdik az e-recept bevezetését

Valamilyen igazolásunk ugyan lesz róla, de receptjeink immár az elektronikus térben mozognak majd. A rendszer teljes körű bevezetését jövő tavaszra ígérik.

hirdetés

Az e-recepten nem csak az összes elérhető gyári, s valamennyi magisztrális készítmény felírása válik lehetővé, a fejlesztés következő fázisában akár a sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök is rendelhetővé válhatnak ily módon, derült ki a Magyar Gyógyszerész Kamara hétvégi VIII. Vándorgyűlésén. Ugyanakkor nem elektronizálják például a gyógyfürdő rendelést, az OTC-készítményeket, valamint a kórházi gyógyszereket.

A rendszert egyébként úgy fejlesztették ki, hogy minél kisebb változást okozzon a jelenlegi orvosi-gyógyszerészi gyakorlatban. Ennek megfelelően a résztvevők mindegyike eddig alkalmazott számítógépes rendszereit használhatja a továbbiakban is. A változás lényege, hogy ezek összeköttetésbe kerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térrel (EESZT), így a betegellátás résztvevői elektronikus úton könnyebben hozzáférhetnek – a megfelelő jogosultságok betartásával! – egymás információihoz. A rendszernek nem célja a betegek irányítása – hangsúlyozta Szabó Bálint, az EESZT-t fejlesztő TIOP 2.3.2. program szakmai vezetője.

Munkájuk során tanulmányozták az angol, finn, észt, francia, dán és ausztrál gyakorlatot, amelyek eredményeit igyekeztek átvenni, kudarcaikat pedig elkerülni, ismerte el Szabó Bálint, aki cáfolta azokat a korábban megjelent információkat, miszerint késik az EESZT bevezetése. A rendszer elkészült, rajtra készen „ül” az üzemeltetést végző Nemzeti Infokommunikációs Szolgálat (NISZ) szerver termeiben. Az indítás – derült ki – tulajdonképpen egy 300 soros programlistának a sorról sorra történő végrehajtását jelenti.

A rendszer élesítése három etapban történik majd; egy pilottal kezdődik, amelyben 15 kórház, 10 – kórházi, háziorvosi és patikai – rendszerszállító, s az adott kórházak környezetében praktizáló 30–30 háziorvos, illetve ugyanennyi gyógyszertár vesz részt. Az e-recept bevezetése még idén megkezdődik, teljes körű működése 2017 tavaszára várható. Igaz – ismerte el a programvezető –, a már fixált dátumokba némileg bekavart, hogy a kormány felgyorsította az elektronikus személyigazolvány programot, s a belügyminiszter megállapodott az egészségügyért felelős államtitkárral arról, hogy ezt összekötik az EESZT-vel.

Jön az ismétlődő recept és a felírási igazolás

Ami magát az e-recept programot illeti, a kezelőorvos a jövőben jelenleg is használt vényíró vagy az ágazati portálon futó, hasonló funkciójú program segítségével „beküldi” a receptet az EESZT-be. Bevezetik az úgynevezett ismétlődő receptek fogalmát, amellyel nem csak három hónapra, hanem akár egy esztendőre is rendelhet gyógyszert az orvos. Egyszerre természetesen nem lehet majd kiváltani, ezeket időről időre „élesíti” a rendszer, s csak úgy válthatók ki, akár jelenleg. A betegek azonban nem távoznak üres kézzel a rendelőből, kapnak egy úgynevezett felírási igazolást, amelyben felsorolják az összes rendelt készítményt.

Erre állítólag nemzetközi tapasztalatok alapján van szükség, mivel az idősebb emberek ragaszkodnak valamiféle dokumentumhoz a számukra felírt gyógyszerről. Ennél nyomósabb érvnek tűnik azonban az, hogy a hozzátartozók csak ennek birtokában válthatják ki bármely családtagjuk gyógyszereit. Jelenleg ugyanis sem az elektronikus közigazgatás, sem az EESZT nem rendelkezik meghatalmazási funkcióval. Az igazolás hiányában kizárólag a recept „címzettje” válthatja ki gyógyszereit, taj-kártyája bemutatásával. A gyógyszerkiváltás menetének fenti aktusát részben megkönnyítheti az e-személyi, amely tartalmazza majd a taj-számot is.

Amennyiben magisztrális – tehát a patikában elkészítendő – termékről, illetve olyan készítményről van szó, amely nincs készleten, s ezért meg kell rendelni, s később visszamenni érte, a patikus „foglalja” a vényt. Erre Héja Gergely, az e-recept alrendszer „gazdája” szerint azért van szükség, hogy ne maradhasson hoppon a patikus a fenti gyógyszerekkel, mivel a beteg más patikánál is megrendelte őket. A foglalást a patikus feloldhatja, ha a beteg ezt valamilyen okból kéri, de létezik egy automatizmus is erre, például egy hét múlva automatikusan szabaddá válik a recept, s így azt tovább viheti a beteg.

Bár kisebb számban, de nyilván megmaradnak a papír alapú receptek is. Például, ha a beteget lakásán keresi fel az orvos. Ezeket a patikusok változatlanul be tudják vinni a rendszerbe. A gyógyszerészek munkája egyébként – legalábbis a deklarált célok szerint – a lehető legkisebb mértékben változik majd. A beteg vagy a taj-kártyájával vagy az igazolással jelentkezik a patikában, ott a szakemberekkel közösen kiválasztják azokat a készítményeket, amelyek adott időszakra kiválthatók, majd a gyógyszerész ezek receptjeit lehívja az EESZT-ből.

A társadalombiztosítás által támogatott készítmények átvételét azonban számviteli okokból igazolni kell, ahogy ma is csak aláírt receptet fogadnak el. Az e-recept alkalmazásakor erre többféle módszer kínálkozik, legvalószínűbbnek jelenleg az látszik, hogy a pénztárgép által nyomtatott pénzügyi bizonylat másodpéldányát írja alá a beteg, s ezeket fűzik majd le a patikákban.

Az EESZT-be kerülő recepteket először formai. majd tartalmi szempontból ellenőrzi a rendszer, miközben jogszabályi ellenőrzések is végrehajthatók a térben. Például annak vizsgálata, hogy a bruttó 50 ezer forintnál drágább készítmények esetében egy vényre csak egy termék írható fel. A finanszírozási ellenőrzéshez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg is alkalmazott szoftverét használják.

Először  a digitális önrendelkezés alrendszert élesítik

Az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térhez kapcsolódik majd valamennyi kórház, járóbeteg szakrendelő, háziorvosi praxis és gyógyszertár. Tartalmaz továbbá egy eseménykatalógust (ebben az alrendszerben lesz megtalálható minden ellátási esemény adata kronológikus sorrendben), egy tartalomtárat (vizsgálati eredmények, s minden olyan dokumentum, amely a vizsgálati eredményekhez kapcsolódik), egy digitális képtovábbítási, s egy digitális önrendelkezési alrendszert. Ez utóbbit élesítik elsőként idén májusban. A rendszer a legmagasabb, V. biztonsági szinten működik majd. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) auditján már átment, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) auditja a lépések élesítésekor történik.

*

A vándorgyűlés keretében a kamara megtartotta idei országos küldött-közgyűlését is, ahol elfogadták az MGYK alapszabályának módosítását.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés