hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Pszichózis-biomarker és a negatív tünetek enyhítése

Finn kutatók már a pszichózis első epizódját ki tudják mutatni fMRI segítségével, míg egy magyar gyógyszergyár készítménye a skizofrénia negatív tüneteinek megszüntetését ígéri.

hirdetés

A European College of Neuropsychopharmacology Amszterdamban megrendezett, 28. konferenciáján jelentették be finn kutatók, hogy fMRI segítségével kimutatható: a betegek már az első pszichotikus epizód során különbözőképpen dolgozzák fel az információt, mint az egészséges kontrollszemélyek.

Mint az idegtudósok nyilatkozatukban elmondják, krónikus elmebetegek esetében gyakran használják az fMRI-t, aminek révén nyilvánvalóbb különbségek mutathatók ki a pszichotikus személy, valamint az egészségesek agyműködése között, mint amilyen eltérések általában a való életben megjelennek. Azonban, teszik hozzá a kutatók, a pszichózist korai stádiumában jóval nehezebb detektálni, mivel ekkor még nem alakultak ki az agyban mélyreható elváltozások, így a kontrollcsoporttal történő összehasonlításokban csak szubtilis eltérések figyelhetők meg. Jelenlegi vizsgálatukban Eva Rikandi kutatásvezetőnek és munkatársainak sikerült egy olyan módszert találniuk, amelynek révén már az első pszichotikus epizód során szignifikáns eltérések voltak kimutathatók az agy térbeli tájékozódásért, memóriaműködésért és öntudatért is felelős, precuneus régiójában. A módszer révén 80 százalékos pontossággal lehetett az első pszichotikus epizódot megélt személyeket azonosítani.

A kutatók a való életben tapasztalható információgazdag, involválódást kiváltó környezetet úgy próbálták szimulálni, hogy a 46, első pszichotikus epizódot megélt beteggel és a 32 egészséges kontrollszeméllyel az Alíz Csodaországban című filmet nézették, miközben agyukról egy nagy teljesítményű, 3 Teslás MRI berendezéssel felvételeket készítettek.

 

A reintegráció lehetősége

Az amszterdami neuropszichofarmakológiai kongresszuson jelentette be a Richter Gedeon gyógyszergyár, hogy III-as fázisú klinikai vizsgálatban is sikeresnek bizonyult cariprazin nevű kísérleti szerük a skizofrénia negatív tüneteinek (pl. motivációhiány, szociális visszahúzódás, csökkent érzelemkifejezés) megszüntetésében.

A negatív tünetek a jelenlegi módszerekre általában nem reagálnak, és a skizofrénia gyógyszeres kezelése ellenére is hajlamosak fennmaradni, ezért kiemelkedő jelentőségű egy olyan szer, ami ezek ellenében hat. A cariprazin részben a D2 és főleg a D3 dopaminreceptorokhoz kötődik, és hatására nemcsak a negatív tünetek mérséklődtek szignifikáns mértékben, hanem a betegek személyes és szociális hatékonysága is fokozódott (461 beteget vizsgáltak, a kezelés 26 hétig tartott, és a kontrollcsoport tagjai risperidont fogyasztottak). A mellékhatások mindkét kezelési ágon 5 százalékos incidenciával jelentkeztek (inszomnia, fejfájás, akatízia/pszichomotoros nyugtalanság, szorongás, aluszékonyság, a skizofrénia tüneteinek rosszabbodása).

Mint Németh György kutatásvezető, a Richter orvosigazgatója elmondta, reményeik szerint az új szer révén egyetlen orvossággal kezelhetők lesznek a skizofrénia pozitív és negatív tünetei egyaránt. A konferencia szervezőbizottságának egy tagja, Andreas Meyer-Lindenberg pedig azt hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy a skizofrénia negatív tüneteinek kezelése azért is fontos, mert e tünetek javulása jelzi előre a beteg gyógyulását, és a társadalomba való reintegrációjának lehetőségét.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés