hirdetés
hirdetés
2021. március. 08., hétfő - NŐNAP, Zoltán.
hirdetés

Problémák a remdesivir hazai vizsgálata körül

A vizsgálatot olyan módon tervezték meg, ami lényegében garantálja, hogy semmilyen használható információ ne derülhessen ki a remdesivir kapcsán, olvasható a Telexen.

hirdetés

Nulladik probléma: a 100%-ban közpénzből finanszírozott vizsgálat protokollja nem nyilvános. Egy klinikai vizsgálat esetében protokollnak szokás nevezni a kutatás részletes tervét. A protokoll dokumentálja a vizsgálat konkrét célját, a vizsgálat megtervezésének minden aspektusát a bevonandó betegek körétől a létszámukon át a vizsgált kimenetekig, tartalmazza a lefolytatás forgatókönyvét, a kiértékelés menetét, statisztikai módszereit, és egy egész sor technikai kérdést meghatároz.

Ha valaki utána akar nézni a remdesivir hazai vizsgálatának, itt rögtön belefut egy problémába: nem fogja megtalálni a kutatás protokollját. Nem csak valamiféle véletlenről van szó: a kutatást koordináló konzorcium, a Hungarian Clinical Research Infrastructure Network szerint a protokoll „védett szellemi termék”, ezért szándékosan nem publikus.

Bár mindezek jogilag biztos rendben vannak, ám ez nem egy profitorientált magánvállalat által elvégeztetett vizsgálat, hanem egy állami, 100%-ban közpénzből finanszírozott kutatás. Ha úgy tetszik, a megrendelője a magyar nemzet. Hallott már valaki olyat, hogy a megrendelő nem olvashatja el az általa megrendelt kutatás tervét?! Ezt a kutatást az utolsó fillérig a magyar adófizetők finanszírozzák, így magyarázatot sem igényel, hogy akkor el is olvashatják, hogy mit fizetnek. Ez csak hatványozottan igaz jelen helyzetben, ahol kiemelt közérdek fűződik ahhoz is, hogy a kutatás a legjobb színvonalú legyen, és ahhoz is, hogy a közbizalom teljes legyen a vizsgálatot illetően.

A legmeredekebb egyébként, hogy manapság már egy sor profitorientált magánvállalat is nyilvánosan közzéteszi a gyógyszervizsgálataik teljes terjedelmű protokollját

Felfoghatatlan, hogy hogyan lehetett a vizsgálatot így megtervezni és engedélyezni, de nagyon úgy néz ki, hogy a vizsgálatban nincs kontrollcsoport! Minden résztvevő kap gyógyszert, így viszont az eredményeiket egyszerűen nem lesz mihez hasonlítani. Ha ki is derül a vizsgálatból a példa kedvéért (és tényleg csak példa kedvéért, mert ilyen nem igazán tud kiderülni a kutatásból – de erről picit később), hogy a gyógyszerrel kezelt betegek 10%-a halt meg adott időn belül, fogalmunk sem lesz, hogy ez mit jelent. Ez most jó? Vagy rossz? Mihez képest sok vagy kevés? Működött-e a gyógyszer? Elképzelésünk sem lehet, hiszen ahhoz tudni kellene, hogy mi történt volna kezelés híján! Ha 20% halt volna meg gyógyszeres kezelés nélkül, akkor nagyon is hatott a gyógyszer, ha 10, akkor nem ért semmit, ha 5, akkor még ártott is. Önmagában attól, hogy 10% halt meg, a három eset bármelyike fennállhat.

A magyar vizsgálat elsődleges végpontként semmi mást nem vizsgál, kizárólag azt, hogy mellékhatása lesz-e az embernek a gyógyszertől. Pontosabban szólva abból is csak a súlyosat keresi, hatásosságról pedig még csak szó sincs. Tehát bár például a halál is szerepel az előbbi listában, de ez nem azt jelenti, hogy hányan haltak meg, itt kizárólag azt számolják, hogy a gyógyszer miatt hányan haltak meg. Ami jó eséllyel, és ami még fontosabb, előre megmondható módon, nulla vagy közel nulla százaléka lesz a kezelteknek. 

Az ugyanis, hogy maga a gyógyszer nem öli meg a betegeket, eddig is elég biztosan tudható volt, hiszen összességében, ha nem is feltétlenül koronavírus ellen, de azért elég sokan kaptak már remdesivirt. Az azért feltűnt volna, ha halomra halnak a betegek (mármint magától a gyógyszertől), és nem túl valószínű, hogy ebben eltérés lenne a magyar betegek és a világ többi részéről származó betegek között.

Dr. Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának habilitált egyetemi docense, a járvány során megalakult Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja írását a Telex közli.

(forrás: Telex)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés