hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az orvos figyelmeztet, a gyógyszerész javasol, a beteg maga is kéri

Probiotikumok a patikai gyakorlatban

Az egészséges bélflóra egy dinamikusan változó mikroorganizmus-közösség, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk anyagcseréje, a bélfal barrierfunkciója, a kórokozók elleni védekezés és a gazdaszervezet immunrendszerének működése zavartalan legyen.

hirdetés

Egyensúlyát számos külső és belső tényező megbonthatja: legjellemzőbb esetei az antibiotikum-kezelés és a gasztorintesztinális fertőzések, ezek mellett azonban több más gasztoenterológiai betegségről (pl. colitis ulcerosa) és egyre több allergiás betegségről (szénanátha, eczema) ismertté vált, hogy a bélflóra megváltozása fontos szerepet játszhat kialakulásukban.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva segítik a normál flóra visszaalakulását, és ezáltal hozzájárulnak a szervezet egészségének helyreállításához, illetve fenntartásához. A patikák polcain ma hozzávetőlegesen húszféle probiotikus hatású szert fedezhetünk fel, amelyek közül kettő gyógyszerként, a többi – vélhetően a gyógyszerként való törzskönyveztetés hosszadalmas és költséges útjának megkerüléseként – étrendkiegészítőként vagy speciális gyógyászati célra szánt tápszerként került forgalomba. Szakmai szempontból örvendetes tapasztalat, hogy az orvosok jelentős hányada antibiotikumkúra esetén protokollszerűen javasolja a probiotikumok kiegészítő alkalmazását, többnyire a gyógyszerészre vagy a betegre bízva a konkrét szer kiválasztását. Emellett gyakran a beteg fordul gasztointesztinális panaszával a gyógyszerészhez, akinek a készítmények tárházából legjobb tudása szerint kell választania.

Ön mi alapján dönt arról, milyen probiotikumot ajánl a betegnek? – kérdeztük a tára mögött dolgozó gyógyszerészeket. A körkép sok tekintetben hasonló gyakorlati tapasztalatokat tükröz.

Dr. Bácskay Tamás, aki két körösmenti kistelepülésen, Köröstarcsán és Körösladányban végez patikai gyógyszerészi tevékenységet, a betegek egyre szélesebb körében megfigyelhető tájékozottságáról számol be. Mint mondja, egyre több beteg van tisztában azzal, hogy bizonyos kórállapotokban szükség van probiotikumokra, így az összprobiotikum-forgalmazás eseteinek mintegy felében maga a beteg kér egy adott készítményt – jellemzően az orvos által ajánlott vagy a médiareklámokból ismert szereket. Az előbbit külön is kiemeli, hangsúlyozva, hogy a két település házi- és gyermekorvosai maguk is sokat tesznek azért, hogy a szükséges esetekben probiotikumok alkalmazásával segítsék betegeik gyógyulását. Ha nem a beteg kéri, a gyógyszerész úr rutinszerűen javasolja a probiotikumot a kiváltott antibiotikum mellé, a gaszrointesztinális panaszokkal hozzá forduló betegeknek vagy az irritabilis bélszindróma miatt ismerten kezelés alatt álló betegeinek. Mint mondja, a probiotikumok egyre szélesedő választéka miatt gyakran a szakembernek is fejtörést okoz a választás. A döntéshozatalkor igyekszik a szakirodalmi közlemények információira támaszkodni. Kurrens téma lévén, a gyógyszerész-továbbképző szakfolyóiratokban rendszeresen szerepelnek a probiotikumok hatásmódjáról és alkalmazási javallatairól szóló közlemények. Ezek alapján az antibiotikum-kezelés kiegészítésére jellemzően a komplexebb készítményeket javasolja, míg például irritabilis bélszindróma esetén – az ajánlásoknak megfelelően – a Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket tartalmazó szereket részesíti előnyben. Emellett, sajnos, azt is figyelembe kell vennie, hogy a tapasztalatok szerint a probiotikum ára döntő tényező: a betegek zöme az olcsóbb készítményeket választja.

 

Igen hasonló tapasztalatokról számol be dr. Kasziba István, egy kalocsai gyógyszertár vezető gyógyszerésze. A vidéki patikák körében nagy forgalmúnak számító gyógyszertárban megforduló betegek fele az antibiotikum-recept kiváltásakor vagy enterális problémák kezelésére szolgáló szerek mellé automatikusan probiotikumot is kér, míg az ilyen esetek másik felében ő maga ajánl pre-/probiotikus készítményt, alapvetően a patikalátogatóktól kapott és a szakmai továbbképző folyóiratokban fellelhető információk alapján. Hozzáteszi, hogy egyes szakmai weboldalak is hasznos információkkal szolgálnak a probiotikumokkal alkalmazásával kapcsolatban, így a pre-/probiotikus készítmények rengetegében való eligazodás érdekében ezen online információforrásokból is rendszeresen tájékozódik. Ennek megfelelően például allergiás betegeknek gyakran javasol Bacillus clausiit tartalmazó készítményt, míg betegségmegelőzésre, immunerősítésre – különösen az őszi-téli időszakban a közösségbe járó kisgyermekek számára – a multivitaminnal kombinált probiotikum-készítményeket ajánlja. Ő is elmondja ugyanakkor, hogy az ár is sokat számít. Legnagyobb mennyiségben az alsóközép-/középárkategóriás készítmények fogynak, jóllehet szűkebb mértékben a drágább készítményekre is van kereslet, így ezek is az állandó készlet részét képezik.

Dr. Károlyi Ágnes, egy országos patikahálózat kecskeméti gyógyszertárának vezetője szintén a betegek jelentős hányadának tájékozottságát tapasztalja e téren. Sokan eleve az orvos által javasolt probiotikum kíséretében váltanak ki antibiotikumot vagy enterális problémákra rendelt egyéb gyógyszereket. Hozzáteszi, hogy reklámoknak nagy szerepük van abban, milyen probiotikumot kérnek a betegek. Meglátása szerint – a nem kiemelkedően drága készítményeket leszámítva – nem feltétlenül a készítmény ára alapján döntenek a betegek egyik vagy másik pre-/probiotikum mellett, többnyire elfogadják azt, amit a gyógyszerész javasol. Mint mondja, az e témában való jártasságot jelentősen segítik a továbbképző tanfolyamok, amelyeken egyre gyakoribb téma a probiotikumok alkalmazása. Példaként a Helicobacter pylori eradiációját emeli ki, amely során a Bacillus clausii számottevően csökkenti a mellékhatásokat. Saját gyakorlatában már több betegtől kapott pozitív visszajelzést olyan esetekben, amikor a H. pylori eradikációját szolgáló gyógyszeres kezelés mellé a megfelelő probiotikumot javasolta. A gyermekkori felső légúti fertőzések kezelésének kiegészítőjeként ugyancsak gyakran ajánl Bacillus clausiit tartalmazó probiotikumot, amely a szakirodalmi adatok szerint gyorsítja a gyógyulást. Szintén az irodalomra hivatkozva ajánl Bacillus clausiit tartalmazó készítményt az allergiás rhinitisben szenvedőknek, míg ősszel-télen a légúti fertőzések megelőzésére javasol probiotikumot. Enterális fertőzések esetén általában a többféle baktériumtörzset tartalmazó készítményeket ajánlja a betegeknek.

A főváros XII. kerületének egyik patikájában dolgozó Dr. Schönek Evelin meglátása szerint is egyre nő a konkrét probiotikum-készítményt kérő, tájékozott betegek száma. Véleménye szerint ez elsősorban a televíziós reklámoknak tulajdonítható. Sajnos, ő maga ritkán tapasztalja, hogy az orvos ajánl probiotikumot a betegnek. Ő antibiotikum mellé, gyomor-bélrendszeri panaszok esetén és allergiás betegeknek rendszeresen javasol probiotikum-készítményt; az előbbi esetekben inkább komplex, míg allergiás betegség esetén jellemzően Bacillus clausiit tartalmazó szert. Ő is rámutat, hogy a nagyszámú készítmény között még szakemberként sem mindig könnyű eligazodni. Az, hogy egy szer gyógyszerként, étrend-kiegészítőként vagy tápszerként van-e forgalomban, nem lehet a választás alapja, hiszen a probiotikumok esetében ez általánosságban nem jelent minőségi különbséget a különféle termékek között – mondja. Számára a mindennapi gyakorlat szempontjából a továbbképző folyóiratok és a továbbképzések bizonyulnak a leghasznosabbnak. Mint mondja, nemrég olvasott arról, hogy a probiotikumok  a fejlődő országokba vagy a trópusokra utazók hasmenésének megelőzésében is igazoltan fontos szerepet játszik, és azóta már több betegnek javasolt ilyen céllal probiotikumot. A betegek többsége örömmel veszi a gyógyszerész tanácsát, és ha az ár nem kirívóan magas, bármelyik javasolt készítményt elfogadja.

Talán a felgyorsult fővárosi élettel jár, hogy egy másik budapesti gyógyszertár vezetője, dr. Dénes Magdolna is úgy tapasztalja, a betegek többségének nem az orvos, hanem ő és kollégái javasolják a probiotikumok kiegészítő alkalmazását antibiotikum-kúra esetén, jóllehet sokan maguktól is kérik. Ilyenkor az általános felvilágosítás mellett javaslatot tesznek a szerintük az adott esetben legmegfelelőbb készítményre, de ebben a kérdésben elsősorban a pénztárca dönt – mondja kissé csalódottan. A hasi diszkomfortérzetet, legyengült ellenállóképességet panaszoló betegeknek szintén gyakran ajánlják a probiotikumok szedését. Mint mondja, a patikalátogatóknak és a gyógyszertárban elérhető szakfolyóiratoknak egyaránt fontos szerep jut abban, hogy a probiotikumokkal kapcsolatos témakörben való jártasság naprakész maradjon. Emellett – saját és kollégái eredményes munkáját segítendő – minden probiotikumról írásos tájékoztatót kapnak a gyógyszerésznő vezette patikában dolgozó szakemberek, és belső információs rendszer is rendelkezésükre áll, így az internetet kevésbé használják a szakirodalom felkutatására.

A Törökbálinton dolgozó dr. Vörös Andrásné a probiotikumok forgalmazásával kapcsolatos tapasztalatai kapcsán arra is rámutat, hogy e területen milyen fontos szerephez jut a betegekkel való jó kapcsolat kialakítása. Mint mondja, a patikába jellemzően törzsvásárlók járnak, és a közepes méretű gyógyszertárban jut is idő a beteg panaszainak meghallgatására és körültekintő tanácsadásra. Egy évtizede hasi diszkomfortérzet vagy emésztési panaszok esetén még csak a joghurt, kefir fogyasztását javasolhatta a betegeknek, ma viszont se szeri, se száma a probiotikus készítményeknek – mondja. Ezzel párhuzamosan a betegek egyre jobb tájékozottságát is tapasztalja: sokan a televízióban hallottakról érdeklődnek, sokan az internetről tájékozódnak. Nemritkán az orvos a recept mellé tűzött papírral jelzi a kiegészítő probiotikus kezelés szükségességét, de mintegy kétharmaduk a gyógyszerészre bízza a megfelelő készítmény kiválasztását. Ilyenkor a gyógyszerésznő inkább a gyógyszerként forgalomban lévő szereket szokta ajánlani, míg az egyéb panaszokkal hozzá fordulóknak az étrend-kiegészítőként forgalmazott szereket kínálja. Ha sem a beteg, sem az orvos nem jelzi, ő maga akkor is javasol probiotikumot az antibiotikum mellé, az anyagi tényezőket is szem előtt tartva és a beteg pénztárcájához igazítva. Ha a beteg gyomor-bélrendszeri panaszokkal fordul hozzá, elsősorban az okot igyekszik kideríteni, de emellett a bélflórát rendbe tevő probiotikum alkalmazására is gyakran javaslatot tesz. A témával kapcsolatos tudnivalókról elsősorban szaklapokból és a patikalátogatóktól tájékozódik, és külön kiemeli a kollégákkal folytatott szakmai beszélgetések és a betegektől érkező visszajelzések fontosságát e tekintetben.

A kistelepülési gyógyszertárat vezető dr. Fridrich Izabella szintén nagyra értékeli a betegek visszajelzéseit. Hasi diszkomfortérzet esetén gyakran javasolja a betegeknek a probiotikumok szedését, és visszajelzéseik azt mutatják, hogy kifejezetten hasznosak, hatásosak ezek a készítmények – mondja. Hozzáteszi, hogy ugyanez szűrhető le az orvosokkal történő megbeszélésekből is, akik szintén egyre gyakrabban ajánlják, és antibiotikum felírása esetén automatikusan javasolják betegeiknek a probiotikumok alkalmazását. Véleménye szerint az egészség megőrzése vagy helyreállítása érdekében alkalmazható sokféle gyógymód között a probiotikumok az egyik olyan üdítő kivételt jelentik, amit a betegek általánosságban ismernek és a velük kapcsolatos információik is jórészt helytállóak.

Dr. Bokor Dóra
a szerző cikkei

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés