hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

„Polipill”: mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket?

Egészséges embereknek is érdemes sztatinokat szedniük azért, hogy jövőbeli, súlyos vagy fatális kimenetelű kardiovaszkuláris eseményeket előzzenek meg. Ugyanez nem mondható el az antihipertenzív szerekről, derül ki a HOPE-3 vizsgálatból.

hirdetés

A koleszterinszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatóanyagok kombinációját tartalmazó gyógyszer, a „polipill”, amit elsősorban egészséges (nem magas koleszterinszintű, nem hipertóniás) idős embereknek szánnak kardivaszkuláris prevenció céljára, nem hozta meg a várt áttörést a szív- és érrendszeri kórképek megelőzésében.

A HOPE-3 (Heart Outcomes Prevention Evaluation) vizsgálat New England Journal of Medicine folyóiratban megjelentetett eredményei alapján a sztatinok szedése mérsékli a jövőbeli kardiovaszkuláris események gyakoriságát, ugyanakkor a vérnyomáscsökkentő hatóanyagok önmagukban vagy sztatinokkal kombinációban való adagolása nem eredményez érdemleges változást a súlyos szív-és érrendszeri betegségek gyakoriságában.

A HOPE-3 vizsgálat

Olyan 65 év fölötti nők és 60 év fölötti férfiak (n=12705) bevonásával végezték a HOPE-3 vizsgálatot, akiknél a következő rizikófaktorok közül legalább egy fennállt: férfiaknál 0,9 vagy nagyobb, nőknél 0,85 vagy nagyobb csípő-derék arány, rendszeres dohányzás, alacsony HDL-szint, enyhén emelkedett vércukorszint, vesefunkció zavar, olyan egyenesági rokon, akinél már fiatal korban kialakult szív- és érrendszeri megbetegedés. Azok a nők, akiknél kettő vagy több rizikófaktor volt jelen, már 60 éves kortól bekerülhettek a vizsgálatba. Lényeges, hogy a magas koleszterin-szint, illetve a hipertónia megléte nem tartoztak a kritériumok közé. A HOPE-3 study résztvevői 21 országból kerültek ki, és a bevont személyek mintegy 80 százaléka nem európai volt.

A vizsgálati alanyokat négy ágra osztották, és vagy 1) koleszterinszint-csökkentő roszuvasztatin (10 mg/nap), vagy 2) vérnyomáscsökkentő kandezartán (16 mg/nap) + hidroklorotiazid (12,5 mg/nap), vagy 3) koleszterinszint-csökkentő + vérnyomáscsökkentő, vagy 4) placebo kezelésben részesültek. Primer végpontként a szív- és érrendszeri katasztrófára visszavezethető halálozás, a nem-fatális kimenetelű szívinfarktus, illetve a szélütés szolgált; ko-primer végpontként pedig szívelégtelenség, szívmegállás vagy revaszkularizációs beavatkozás szerepelt.

A sztatinos prevenció hatásos

A széleskörű vizsgálat rámutatott arra, hogy a sztatin-monoterápia a primer végpont gyakoriságát szignifikánsan csökkenti; a placebo ágon tapasztalt 4,8 százalékos gyakoriságról 3,7 százalékosra. Emellett, a ko-primer végpont tekintetében is kedvező eredmények születtek a roszuvasztatin-prevencióra visszavezethetően: 5,7 és 4,4 százalékos, placebo, illetve sztatin ágon kapott gyakoriságokkal.

A friss eredmények a korábban végzett Jupiter-vizsgálat megállapításaival esnek egybe, ahol a roszuvasztatin a vizsgálati alanyok koleszterin-szintjétől függetlenül mérsékelte a későbbi szív- és érrendszeri események rizikóját. A Jupiter-vizsgálatban tapasztalt magasabb (44 százalékos) kockázatcsökkenés – a HOPE-3 vizsgálatban elért 24 százalékkal szemben – a korábban alkalmazott magasabb roszuvasztatin-dózissal (20 mg/nap) magyarázható.

Az antihipertenzív szerek preventív adagolása nem célravezető

A HOPE-3 alanyainak a vérnyomása a vizsgálat kezdetén átlagosan 138,1/81,9 Hgmm volt, ami az aktuális irányelvek szerint nem tesz szükségessé antihipertenzív kezelést. Mégis, a szedett vérnyomáscsökkentő szerek hatására minimális vérnyomáscsökkenést tapasztaltak: a szisztolés értékek átlagosan 6,0, a diasztolés értékek pedig 3,0 Hgmm-rel lettek alacsonyabbak.

Az antihipertenzív monoterápia hatására a primer végpont gyakorisága 4,4 százalékról 4,1 százalékra csökkent, míg a ko-primer végpont gyakorisága 5,2 százalék helyett 4,9 százalékra mérséklődött. Ezek az eredmények minimális változásnak felelnek csak meg, amik alapján a prevenciós céllal történő vérnyomáscsökkentő adagolásnak nincs létjogosultsága.

A HOPE-3 vizsgálat egyik legfőbb megállapítása, hogy a kombinációs (sztatin + vérnyomáscsökkentő) kezelés, azaz a „polipill” alkalmazása nem vezetett plusz előnyökhöz a sztatin monoterápiával összehasonlítva.

Mi a HOPE-3 tanulsága?

Újra bebizonyosodott, hogy a koleszterin-szint csökkentése azoknál is eredményre vezető lehet, akik a normál tartományba eső koleszterin-szinttel rendelkeznek.

Figyelemre méltó, hogy az USA-ban már megváltoztatták a korábbi irányelveket, és nem a számszerűen kifejezett koleszterin-szint, hanem az adott egyénre a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából jellemző kardiovaszkuláris kockázat áll a gyógyszeres terápia középpontjában.

 

(Forrás:Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés