hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Peptidfragmentumok a HPV elleni küzdelemben

Egy amerikai kutatócsoport olyan módszert dolgozott ki, amely peptidfragmentumok alkalmazásával nyújthat védelmet a humán papillómavírus fertőzése ellen.

hirdetés

A Yale Cancer Center (New Haven, Connecticut, USA) kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egy új, peptidfragmentumokat alkalmazó módszer hatásos védelmet nyújthat a HPV-fertőzés ellen.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Pengwei Zhang et al. Cell-penetrating peptide inhibits retromer-mediated human papillomavirus trafficking during virus entry, Proceedings of the National Academy of Sciences (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A Yale Cancer Center kutatói vizsgálatuk során abból indultak ki, milyen mechanizmussal kerül be a sejtbe a HPV, és ezt az útvonalat igyekeztek blokkolni. A fertőzés során a vírus az endoszómákon keresztül jut be a sejtbe, ehhez pedig az L2 nevű fehérjéjén egy „sejtpenetrációs peptid” nevű fehérjeszakasz segíti. Az L2 következő szakasza a bejutás után a retromér nevű sejtfehérjéhez kötődik, ez szállítja be a sejtmagba, ahol másolatokat készít magáról.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a penetrációs peptidszakasz igen rövid, mindössze hat aminosavból áll, míg a retromérhez kötődést egy három aminosavból álló szekvencia végzi. Ez azt az ötletet adta, hogy ha sikerülne szintetizálni egy sejtmembránon átjutó, majd a retromérhez kötődő peptidet, blokkolni lehetne a vírus bejutását. A szintetizált peptid sikeresen be is jutott a sejtbe, hozzá is kötődött a retromérhez, és amikor a sejtkultúrát megfertőzték HPV-vel, az valóban nem volt képes a retromérhez kötődni, így az endoszómában maradt. Ezt követően a kutatók egereken is sikerrel végezték el ezt az eljárást, sőt, azt is megfigyelték, hogy a gátló hatás akkor is fennmarad, amikor a peptideket eltávolítják (egyelőre nem ismert, hogy meddig).

A felfedezés új HPV elleni kezelési módszerek fejlesztését indíthatja el, bár a vírus elleni védelem első bástyája továbbra is a vakcinázás marad.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

HPV
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés