hirdetés
hirdetés

Pénzt szánnak a patikákra

A közforgalmú gyógyszertárak részére kamatmentes támogatás nyújtása és a kisforgalmú patikák működési támogatásának súlyozottabb elosztása is szerepel a kormány legújabb rendeletsaláta-tervezetében.

hirdetés

A kormány honlapján olvasható dokumentum szerint a közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozások egy évben egyszer kamatmentes, visszatérítendő előleget kaphatnak az Egészségbiztosítási Alap éves gyógyszer-támogatási előirányzata terhére. A jogalkotó szándéka szerint az előlegre rendelkezésre álló keretösszeg hatékonyabb felhasználásával javul a patikák gazdasági helyzete, így a gyógyszerek készletezésére fordított többletforrás biztosítása magával vonhatja a betegellátás színvonalának emelkedését is.

A rendelkezés szerint az igénybe vett előleget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a tárgyév december 15-ig havi egyenlő részletekben levonja. Ha az OEP az előleg összegét nem tudja levonni, felmondhatja a gyógyszer támogatással történő finanszírozására kötött szerződést.

A tervezet szerint a kisforgalmú patikák működési célú támogatásának negyedéves összegét kívánja a jogalkotó súlyozottabban elosztani. A mindenkori előirányzatot a jogosult gyógyszertárak között úgy osztják fel, hogy azok a patikák, amelyek árréstömege az ötmillió forintot nem haladja meg, 1,5-szörös, a hatmillió forintos árréstömeget meg nem haladóak pedig 1,25-szörös szorzóval súlyozottan kapják a támogatást.

A jogalkotó úgy véli, hogy a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg súlyozottabb felhasználásával javul az egy adott település gyógyszerellátását egyedül biztosító legkisebb forgalmú gyógyszertárak gazdasági helyzete, amely magával vonhatja a vidéki gyógyszerellátás színvonalának emelkedését is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés