hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Pécsett és Szegeden lesz még pótfelvételi!

Lényegében holtverseny alakult ki Budapest és Debrecen között az idei felvételi ponthatárokban a gyógyszerészet területén. Szegeden egyharmaddal gyengébb eredménnyel is megkezdhetők az önköltséges gyógyszerész-tanulmányok az ősszel.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem gyógyszerész szakán, a magyar nyelvű képzésben 60 ösztöndíjas és két önköltséges hallgató kezdi meg tanulmányait. Egy évvel korábban gyógyszerész szakon a magyar nyelvű képzésben 41 ösztöndíjas, 8 önköltséges és három pótfelvett önköltséges indulhatott, ami az ideinél tízzel kevesebb felvettet jelent. Az angol programon az idei pontos létszám még nem ismert; tavaly 40 fő kezdte meg a tanulmányait – tudta meg a PharmaOnline.

Pécsre állami ösztöndíjasként az idén 323, önköltségesként 298 ponttal lehetett bekerülni. Az általános felvételi eljárásban a gyógyszerész szakra felvettek átlagpontszáma 382,92 pont volt. A költségtérítéses képzésre a felvételi eljárás során 2 hallgató került be. Mivel az egyetem akár 64 személyt is felvehet, pótfelvételit hirdetnek majd.


A szakgyógyszerész képzésre a jelentkezési határidő szeptember elseje, ezért erről a képzési formáról felvételi adatok még nem állnak rendelkezésre. 

Az állami ösztöndíjas  képzési formára 2013-ban a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 371 pont volt a felvételi ponthatár. Az első évfolyamra erre a képzési formára 157-en, míg az önköltséges képzésre hárman nyertek felvételt.

A felvételt nyert hallgatók átlagpontszáma: 416 pont volt. Állami ösztöndíjasként bekerülni 371, ösztöndíjasként 368 ponttal lehetett.

A kar összes kapacitása 160 fő, vagyis ebben az évben is – az előző évhez hasonlóan – maximálisan betöltötték a lehetséges hallgatói helyeket. Ebből következően pótfelvételi eljárást nem hirdetnek Budapesten. A szakképzésre jelentkezés a Semmelweis Egyetemen is folyamatban van, ezért erre vonatkozóan adatokat csak a későbbiekben közölnek. 

Gyógyszerész ponthatárok
nappali alapképzés

Debrecen
állami ösztöndíjas: 369
önköltséges: 369

Pécs
állami ösztöndíjas: 323
önköltséges: 298

Budapest
állami ösztöndíjas: 371
önköltséges: 368

Szeged
állami ösztöndíjas: 312
önköltséges: 262

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara az idén a tavalyinál tízzel kevesebbet, összesen 70 hallgatót vehetett fel. A létszámot betöltötték, így ősztől 69 állami  és egy költségtérítéses hallgató kezdheti meg tanulmányait. A felvételi ponthatár az egyetem államilag támogatott és költségtérítéses képzésén is 369 pont volt. A felvettek átlagpontszámáról még nincs végleges adat, de annyi tudható, hogy „a zárás előtti próba-ponthúzáskor 415 pont volt”. Pótfelvételi nem lesz, mivel a teljes kapacitást betöltötték.

A pontok egyébként jelentősen csökkentek a tavalyiakhoz képest, ami mindegyik gyógyszerészi képzőhelyet érint, sőt Debrecenben az orvos- és fogorvosképzés pontszáma is 400 alá csökkent. Ennek okát az egyetem abban látja, hogy a két emelt szintű érettségi miatt nem lehet egyéb plusz pontokat, például a nyelvvizsgát beszámolni, így a felvételi írásbeli teljesítménye alapvetően meghatározta a felvételi ponthatár alakulását.

A szakképzés felvételijét várhatóan augusztus végén hirdeti meg az egyetem. A képzés október elsején kezdődik – tudtuk meg. A DEOEC legnagyobb feladata a szakképzés akkreditációja; az anyag összeállítása folyamatban van. Az egyetemet a napokban értesítették arról, hogy a gyógyszerész képzés párhuzamos akkreditációs anyagát is el kell készíteniük október 15-ig. 

 

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar államilag finanszírozott gyógyszerészhallgató helyeire 312 pontot kellett elérni. Ennek értelmében 112 első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől Szegeden, ami megegyezik a tavalyi évben felvettek számával. A felvettek által elért átlagpontszám 378,7 lett. A költségtérítéses gyógyszerészképzésre 262 volt a ponthatár. Az első körben két hallgató nyert felvételt, reményeik szerint azonban az augusztusi pótfelvételin az önköltséges létszám még növekedni fog.

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés