hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Pázsitfű allergia: most kell kezdeni az immunterápiát

Tartósan megszabadíthatja a pázsitfüvekre allergiás betegeket a tünetektől az allergén immunterápia. A kezelést az allergén megjelenése előtt két hónappal, február végén, március elején javasolt elkezdeni.

hirdetés

A pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Tünetei a légúti allergiák tüneteivel megegyeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, de gyakori panasz az allergiás kötőhártya-gyulladás is. A pollenek a bőrre kerülve is okozhatnak tüneteket: viszketés, kiütések is jelentkezhetnek.

Az allergén növény virágzásának közeledtével az allergológus kezelőorvos a beteg aktuális állapotának és friss vizsgálati eredményeinek ismeretében felírja az idei évre szóló kezelést. Ez nem feltétlenül egyezik a tavalyi évben használt készítményekkel, akár szezon közben is módosítható a tünetek és panaszok függvényében.

Mit tud az allergén immunterápia?

Mivel a pázsitfűfélék virágzása hónapokon át tart, sokan keresnek tartós megoldást a tüneti kezeléssel szemben. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy az allergén immunterápia és a hagyományos gyógyszeres kezelés közt alapvető különbség, hogy utóbbi csak a tünetekre hat, míg előbbi az allergia okára: az allergén immunterápia az immunrendszer működését hangolja át. A kezeléskor a beteget fokozatosan szoktatják hozzá ahhoz az anyaghoz, amely a tüneteit okozza, így a kezelés végére a szervezet „megtanulja” panaszok nélkül elviselni azt. A másik lényeges különbség, hogy a tüneti kezelés hatása csak addig tart, amíg a beteg szedi a gyógyszereket, az allergén immunterápia azonban évekkel a kezelés befejezése után is hatásos. A teljes terápia időtartama 3 év, de Balogh főorvosnő felmérései és a Budai Allergiaközpontban közel tíz éve végzett allergén immunterápiás kezelések tapasztalatai alapján a betegek már az első évben is jelentős javulásról számoltak be elsősorban az orrdugulás és szemviszketés terén. Életminőségük is jelentősen javult: a nyugodt éjszakai pihenés mellett nappali tevékenységeik közben is egyre kevésbé zavarta őket betegségük.

Az allergén immunterápiát hónapokkal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni. Pázsitfű allergiások esetében ezért a kezelés kezdésének legutolsó időpontja február vége-március eleje.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés