hirdetés
hirdetés

Patikusbarátabb lesz a patikaalap

Dr. Hankó Zoltán kamarai elnökkel közöl interjút az eLitMed.hu.

hirdetés

A beszélgetésben szó esik egyebek mellett a jövő évi költségvetéstől és a várható patikagazdálkodási körülényekről, az ügyeleti rendszerről, az étrendkiegészítők piacáról, a patikatulajdonosi programról, s az azt támogató patikalapról is. E részből idézünk:

„– Kevés megkötött szerződésről tudok – mondta az elnök  –, de egyre több kollégától hallom, hogy a bankok sem könnyítik meg a hitel lehívását. Valóban kívánatos lenne egy felhasználóbarátabb eljárás, és a jelenleginél kedvezőbb kamatot is üdvözölnénk, csakúgy, mint azt, hogy ne csak az 51 százalékos tulajdonrész megszerzéséig, hanem afölött is igényelhessék a kollégák. Ezekről miniszterelnökkel is megállapodtunk.

– A hálózati gyógyszertárak tulajdonosai egyelőre nem úgy viselkednek, mintha el akarnák hagyni a magyar piacot. Lehet, hogy a háttérben megegyeztek az „új tulajdonosokkal”?

– Érzékelem én is, hogy a hálózati tulajdonosok egy része kivár, mások pedig franchise szerződésekkel előre menekülnek. Egyrészt azt remélték, hogy az áprilisi választások után változni fog a gyógyszerpolitika, másrészt az általuk kezdeményezett uniós eljárás eredményességében bíznak. A politika azonban ezen a területen nem változott, és a szabályozás is egyértelmű: az esetleges háttérszerződések – tartalmazzanak is bármit – semmisek. Ha bárki kötött is ilyet, sem a bíróság, sem a hatóság előtt nem hivatkozhat az abban foglaltakra, így mind a gyógyszerész kollégának, mind pedig a hálózatot fenntartó tulajdonosnak komoly kockázatot jelent a megállapodás. Azt várom, hogy 2017-re ezek a problémák megoldódnak és a már említett felhasználóbarátabb patikaalap is segítheti, hogy teljes körűvé váljon a valódi gyógyszerészi többségi tulajdon” – olvasható az elitmed.hu-n.

(forrás: eLitMed)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés