hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Patikákat zárt be a hatóság

A gyógyszerforgalmazási szabályok megszegése miatt újabb négy patikára tett lakatot az OGYÉI.

hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) változatlanul folytatja a gyógyszertári célellenőrzéseket, amelynek szűrőjén újabb négy patika akadt fenn. A csengeri valamint a porcsalmai patikák mellett a rozsályi Erdőhát Gyógyszertárra és a debreceni Sas Patikára együttesen közel 21 milliós bírságot szabtak ki, mivel 20 ezer doboz receptköteles készítményt adtak ki vény nélkül. Olyan fájdalomcsillapítókról, gyulladáscsökkentőkről, antibiotikumokról, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókról és altatókról van szó, amelyek épp azért vénykötelesek, mivel kizárólag orvosi javaslatra, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók biztonságosan.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A betegellátás szempontjából a porcsalmai és az rozsályi települések lakói számára okozhat nehézséget a gyógyszertárak működési engedélyének visszavonása. A Porcsalmához legközelebbi gyógyszertár a falutól 3,5 kilométerre lévő Tyukodon található, Rozsály lakosai pedig a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison érik el a legközelebbi gyógyszertárat. Csenger és Debrecen az intézkedés hatására nem marad patika nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni, fejtette ki közleményében az intézet, amely az elmúlt három évben hét gyógyszertár engedélyét vonta vissza. Az első ebben a sorban a vizsolyi gyógyszertár volt, amelyet többek között két fővárosi egység követett.

A pestlőrinci Bercsényi patikában például közel 1500 doboz gyógyszert adtak el erre jogosító engedéllyel nem rendelkező külföldi egészségügyi szolgáltatónak, s további 56 ezer doboz nyugtatót vásároltak úgy nagykereskedőktől, hogy erről semmiféle számlát illetve bizonylatot nem tudtak felmutatni az ellenőröknek. Ugyancsak külföldi szolgáltatónak adott el receptköteles gyógyszert a belvárosi Pázmány Péter Gyógyszertár, ahol közel 34 ezer doboz gyógyszer kiadását nem tudták sem receptekkel, sem megrendelőlappal igazolni.

Az OGYÉI az elmúlt években a gyógyszertárak nagy, átfogó ellenőrzése mellett úgynevezett célvizsgálatokat tartott, egy-egy területre – gyógyszerkiadási gyakorlat, onkológiai készítmények készletkezelés rendje stb. – fókuszálva. (Az ellenőrzések eredményeként született határozatok az OGYÉI honlapján olvashatóak.)

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés