hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Patikákat zárhatnak be

Még az idén lakat kerülhet néhány gyógyszertárra, ha bebizonyosodik, hogy közreműködtek támogatott, ezért itthon olcsón beszerezhető orvosságok külföldre juttatásában – tudta meg a Magyar Idők. Az illegális gyógyszer-kereskedelem miatt akár komoly készlethiány is kialakulhat az érintett patikaszerekből. A hatósági ellenőrzések során lebukott patikusokat a kamara eltilthatja szakmájuk gyakorlásától.

hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Magyar Gyógyszerészi Kamarával közösen átalakított, korszerűsített szempontrendszer alapján a mintegy 2400 magyarországi gyógyszertár csaknem felét vizsgálta meg 2015-ben. A patikák jelentős részénél, 76 százalékuknál mindent a legnagyobb rendben találtak. A gyógyszertárak 24 százalékánál voltak kisebb-nagyobb szakmai szabálytalanságok, az érintett 450 patika nagyobb részét csak kötelezték arra, hogy megadott határidőn belül orvosolja a problémákat, 46 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak, írja a lap.

Tavaly megjelent egy cikk a Gyógyszertár című lapban. A szerző azt állította, hogy míg korábban egyes gyógyszer-nagykereskedők űzték nagy tételben az illegális export igen nyereséges játékát, mára egyes patikák váltak a külföldre irányuló gyógyszerszállítmányok fő beszerzési forrásává.

A reexportban az allergia elleni gyógyszerektől az onkológiai szerekig nagyon sokféle termék lehet érintett, a fő választási szempont nyilvánvalóan a hazai és a külföldi árak közötti jelentős különbség.

A gyógyszertárak hatósági ellenőrzésének tavalyi tapasztalatai szóba kerültek a minap egy konferencián is; az OGYÉI tavaly még nem gondolkodott patikabezárásokon, de az „idén ez másképp lesz”. A Magyar Idők úgy tudja, a Pozsgay Csilla főigazgató által kilátásba helyezett patikabezárások hátterében ezek az esetek állnak, vagyis a szóban forgó patikákban illegálisan továbbértékesítettek egyes orvosságokat.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak úgy fogalmazott, minden patikustól normakövető magatartást várnak el, ezért akiről minden kétséget kizáróan kiderül, hogy törvényt sértett, azt akár a kamarából is kizárhatják, ami pedig egyet jelent azzal, hogy nem dolgozhat gyógyszerészként.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés