hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Partneri együttműködés a pszichiátriai betegségek kezelésének fejlesztésére

A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem partneri együttműködést jelent be a pszichiátriai betegségek újfajta kezeléseinek fejlesztése céljából.

hirdetés

A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Center for Neuroscience Drug Discovery (VCNDD, Vanderbilt Idegtudományi Gyógyszerfejlesztési Központ) két új, globális megállapodást jelentett be, melyek célja olyan újfajta kismolekulák kifejlesztése és forgalomba hozatala, amelyek két külön G-protein kapcsolt receptort (GPCR) céloznak, amelyekről ismert, hogy részt vesznek bizonyos agyi hálózatok modulálásában, amelyek megváltoznak a neuropszichiátriai betegségekben, például szkizofrénia esetén.

„A Vanderbilt Egyetem a világ egyik vezető tudományos csoportja, ahol integrálják az idegtudományi alapkutatásokat és a neuropszichiátriai betegségek új transzlációs megközelítési módjait, ezért a Vanderbilt Egyetemmel létrejött összefogás révén a Boehringer Ingelheim tovább erősíti és bővíti azon törekvéseit, hogy új kezeléseket hozzon a betegek számára” – mondta Bernd Sommer, Ph.D., a Boehringer Ingelheim központi idegrendszeri betegségek kutatási részlegének igazgatója. „A VCNDD-nél dolgozó kollégáink velünk azonos gyógyszerfejlesztési stratégiai nézeteket vallanak a maladaptív agyi hálózatok szabályozásának célkitűzésével, ami kulcsfontosságú a neuropszichiátriai betegségek tüneteinek enyhítésében, és könnyebbséget hozhat az ilyen súlyos betegségben szenvedők számára.”

A maladaptív agyi hálózatok jelentik számos mentális betegség súlyos tüneteinek neurobiológiai alapját. Az ilyen tünetek közé tartoznak a memóriával, koncentrációval és döntéshozatallal kapcsolatos nehézségek, valamint a szociális visszahúzódás, a motiváció hiánya és az öröm átélésére való képtelenség. Mivel a GPCR-eknek konkrét szerepük van az agyi hálózatok funkcióinak szabályozásában és modulálásában, ezek a fehérjék ígéretes célpontnak tűnnek az ilyen tünetek enyhítésére irányuló gyógyszerfejlesztés számára. A VCNDD élen jár a GPCR-ek kutatásában, aminek köszönhetően egyre jobban értjük, a GPCR-ek milyen szerepet játszanak az agy modulálásában.

„Örömmel lépünk partneri együttműködésre a Boehringer Ingelheim vállalattal a szkizofrénia és más, súlyos pszichiátriai betegségek elleni új kezelések kifejlesztése céljával” – mondta P. Jeffrey Conn, a VCNDD igazgatója. „A Boehringer Ingelheim az iparág egyik vezető vállalata, amely hozzánk hasonlóan eltökélt az olyan újfajta terápiás stratégiák fejlesztése iránt, amelyek drámai előrelépést hozhatnak a súlyos mentális betegségekben szenvedők kezelése terén. Ezen partneri együttműködés révén új megközelítési módokat kereshetünk az agyi hálózatok hibáinak kijavítására, és kezelést találhatunk azon súlyos tünetekre, amelyek a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekre nem reagálnak.”

Craig W. Lindsley, a VCNDD gyógyszerkémiai igazgatója is a partneri együttműködés előnyeit ecsetelte. „A Boehringer Ingelheim együttműködésével futó programok a központunkban sok éve zajló alapkutatási és transzlációs tudományos munkánk kiteljesedését jelentik, és rávilágítanak arra, milyen fontos szerepe van a tudományos gyógyszerfejlesztési központoknak a humán mentális egészség jövőjét illetően” – hangsúlyozta.

Ezek az új együttműködések, amelyek egy vállalat (vagyis egy piaci szereplő) és egy tudományos intézet között jöttek létre, az elsők lehetnek abban, hogy a két GPCR célpontra fókuszálnak azzal a céllal, hogy megoldást találjanak a szkizofréniával összefüggő kognitív és negatív tünetek eddig sikertelen kezelésére. A partneri együttműködés a VCNDD oktatási céljait is szolgálja a doktori képzésben résztvevő hallgatók, illetve a már doktorátussal rendelkező kutatók továbbképzésével, valamint az idegtudomány fejlődését előre mozdító új eszközök kifejlesztésével. A megállapodás további részleteit nem hozták nyilvánosságra. A neurológiai betegségek kezelésére irányuló újfajta terápiák kifejlesztésének céljával létrejött mostani megállapodások jelentik a Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem közötti ötödik, illetve hatodik megállapodást, a rákbetegségek újfajta kezeléseinek fejlesztése terén végzett korábbi együttműködések után.

(forrás: Boehringer Ingelheim)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés