hirdetés
hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

Május óta érvényes a rendelkezés

Paracetamolt már csak a patikából

A patikán kívül kapható orvosságok között a nátha elleni készítmények, valamint a láz- és a fájdalomcsillapítók voltak a legnépszerűbbek, írja összeállításában a Zárójel.

hirdetés

A drogériákban és hipermarketekben vény nélkül is kapható „favorit” pirulákról Zacher Gábor toxikológus igencsak keményen fogalmazott korábban. A szakember mindig is határozottan ellenezte a gyógyszerek patikán kívüli árusítását, mert szerinte a betegeket ezzel veszélyes öngyógyszerezésre késztetik. Egy felmérés tanúsága szerint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a legtöbb májátültetésre paracetamol-mérgezés miatt került sor – mondta a szakorvos.

A Zárójel szerint talán nem volt véletlen, hogy az egykori, Molnár Lajos miniszter nevével fémjelzett törvény ötven milligrammban maximálja a patikán kívül is kapható készítmények paracetamol-tartalmát. Zacher Gábor azonban megkérdőjelezi az intézkedést, mert ilyen alacsony hatóanyag-tartalom mellett a készítmény lényegében hatástalan, ugyanakkor a megvásárolható gyógyszermennyiségnek nincs felső határa. Az USA-ban a májelégtelenség kialakulásának második oka a gyakran indokolatlanul, de mindenképpen túl általánosan, egyeseknél az élethosszon át szedett paracetamol. Ennél a gyógyszernél ugyanis nem túlságosan nagy, mintegy tízszeres a különbség a még biztonságos, illetve a már toxikus dózis között. A népszerű, és a gyógyszerészek által is előszeretettel ajánlott paracetamol-tartalmú fájdalom- és lázcsillapító miatt eddig ugyan nem fordult elő haláleset itthon, szükség volt azonban májátültetésre.

A legújabb kutatások szerint a paracetamol-hatóanyag szedése súlyosbíthatja a már meglévő asztmás tüneteket felnőttek és gyerekek esetében, sőt, új betegség kialakulásához is vezethet.

A Pediatrics című orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint a különböző márkanevek alatt árusított paracetamol és acetaminofen közvetlen kapcsolatba hozható az asztmatikus betegségek kialakulásával. A döbbenetes megállapítás hátterében ezúttal komoly vizsgálatok állnak. 54 országban, 520 ezer gyermek részvételével készült kutatás adatait használták fel a tanulmány elkészítéséhez. Kiderült: az eredmények szerint az asztma kialakulásának esélye 60 százalékkal nőtt azoknál a 6-7 éves gyerekeknél, akik egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer szedtek paracetamolt. A rizikó háromszorosára emelkedett azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a gyógyszerből. A 13-14 évesek esetében az egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer beszedett paracetamol 40 százalékkal növelte az asztma kialakulásának veszélyét, és duplájára emelte azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a szerből.

(forrás: Zárójel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés