hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Pangea: 123 ország, 51 millió dollár, 25 millió hamis tabletta

Az amerikai gyógyszerhatóság szerint ezer milliárd dollár a világ gyógyszerforgalma, s ennek 10 százaléka hamisítvány.

hirdetés

A világ gyógyszerügyi hatóságai, a részt vevő országok adó- és határellenőrző, valamint rendőrségi szervezetei  2008 óta minden esztendőben az Interpol vezetésével egy hetes, összehangolt ellenőrzést hajtanak végre a hamisított gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása érdekében. Idén, a X. Pangea akciót szeptember 12-19 között tartották. Ennek során a hatóságok autókat, kamionokat, repülőtereket vizsgáltak át, több millió készítményt azonosítottak, nyomozati eljárásokat indítottak, előzetes letartóztatásokat foganatosítottak, illegális internetes oldalakat kapcsoltak le.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerint mindezt nem csak azért teszik, mert a gyógyszerhamisító szellemi tulajdont sért, s mert az illegális előállítás, szállítás és eladás alkalmával adót- és járulékot csalnak el, jelentős károkat okozva a nemzetgazdaságoknak. A fokozott figyelem oka az, hangsúlyozta Ilku Lívia, hogy a gyógyszerhamisítás jelentős veszélyt jelent az emberi életre, az egészségre.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_victorhenry'>victorhenry / 123RF Stock fotó</a>
Forrás:123.rf.com

Az idei akció sikerességét a számok is bizonyítják: 123 ország közel 200 hatóságának közreműködésével 51 millió dollár – körülbelül 13 milliárd forint – értékben, 25 millió hamis tablettát foglaltak le. 1058 esetben indult nyomozás, 3584 weboldalt, s több mint 3000 online hirdetést függesztettek fel, sorolta a munkacsoport vezetője, aki azt is elmondta, hogy ma már szinte mindenféle gyógyszert hamisítanak. A lefoglalt termékek többsége fájdalomcsillapító, de szerepelnek a listán epilepszia elleni készítmények épp úgy, mint mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek, potencianövelők, de nagy mennyiségben foglaltak le étrend-kiegészítőket, valamint 125 millió forint értékben illegális orvosi eszközöket is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Pangea műveletben afféle első védelmi vonalként működött, fejtette ki Lepold Róbert, a NAV pénzügyőr őrnagya, hiszen az Európai Unión kívülről érkező szállítmányokkal először a pénzügyőrök kerülnek kapcsolatba. A vámőrök egyébként az országhatáron belül is végeznek ellenőrzéseket, a Pangea akció idején például egy bolgár kamionból került elő olyan gyulladáscsökkentő szer, amely Magyarországon nem rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel. De az is előfordult, hogy mobiltelefonnal és azok tartozékaival kereskedő üzletekben a pénzügyőrök nem kis meglepetésére nem engedélyezett potencianövelőket találtak. A társhatóságokkal együttműködve összesen több mint 100 ezer tablettát, valamint 25 ezer darab dobozos és 200 tasakos kiszerelésű árut foglaltak le, összesen több mint 160 millió forint értékben. Az eredményesség növelése érdekében a NAV felkérésére az Europol egy szakértői csoportot delegált Magyarországra, akik a hazai szakemberekkel együtt végeztek postaforgalmi ellenőrzéseket. A beérkezett csomagok között talált illegális készítmények jellemzően a távol-keleti országokból érkeztek.

A rendőrség szeptember 12-én összehangolt akciót hajtott végre az ország több városában – Kaposvárott, Berettyóujfaluban, Debrecenben, Székesfehérváron, Budapesten stb. – többek között házkutatásokat végezve. Ennek során lefoglaltak 170 különböző fajta, összesen 30 ezer tablettát – főként anabolikus szteroidokat és potencianövelőket –, 54 millió forintot, több mint 7 ezer eurót, 4 nagyértékű gépkocsit, őrizetbe vettek öt személyt, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Ám nemcsak a Pangea akció során, hanem egész évben figyelnek a hamisított gyógyszerekre, tudtuk meg dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya rendőr alezredestől. Idén márciusban például lefoglaltak 550 ezer hamis potencianövelőt, július végén egy másik akcióban több mint 200 ezer tablettát,10 kg hatóanyagot, s lebuktattak egy anabolikus szteroidot előállító laboratóriumot  is. Gyakorlatilag idén 900 millió – 1 milliárd forint értékben foglalt le a hazai rendőrség hamis gyógyszert.

Az összefogásra jellemző, hogy szeptember 12-én  a Hajdú-Bihar megyei rendőrkapitányság – a budapesti kollegákkal, valamint a nemzeti nyomozóiroda és a terrorelhárítás munkatársaival – 16 helyen tartott házkutatást Budapesten, illetve Hajdú-Bihar megyében. Ennek során lefoglaltak 4300 doboz tiltott teljesítményfokozót, valamint ampulla-, illetve tabletta formájában egészségügyi terméket. Ezeknek a feketepiaci értéke elérheti akár az 500 millió forintot is. Lefoglaltak továbbá 30 millió forint készpénzt, 5 ezer eurót.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriumi és szakértői hátteret biztosít az évenkénti Pangea akcióknak, mondta el az intézet főigazgatója, Pozsgay Csilla. Ugyanakkor, tette hozzá, az Európai Unió is egyre fontosabbnak tartja a hamis gyógyszerek visszaszorítását, ezt szolgálja a 2019 februártól életbe lépő új gyógyszerbiztonsági rendszer, amelynek segítségével a gyártósortól a betegekig követhető lesz minden egyes gyógyszer útja. A szeptemberi akció során több mint 200 minta érkezett az intézet laboratóriumaiba, ami 10 ezer gyógyszert jelent. Az OGYÉI vizsgálja a hamis gyógyszereket árusító weboldalakat is, eddig 80 ilyen honlapot, illetve honlap tartalmat sikerült blokkolniuk.

A gyógyszerek internetes forgalmazásával egyébként a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerészeti intézete már közel tíz éve foglalkozik. Az interneten százezer szám elérhetők online gyógyszertárak, ám ezeknek csak egy igen kicsi töredéke végez legális tevékenységet. A forgalmazók illegálisak, sokszor nem is nemzeti valutával, hanem bitcoinnal lehet csak fizetni náluk, elfedik az elérhetőségüket: a terméket egy amerikai vagy kanadai honlapról rendeli meg a vásárló, e-mailban egy ukrán cég veszi fel vele a kapcsolatot, s végül Németországból érkezik meg a termék, amely a felirata alapján indiai.

Az elmúlt években  legalább 18 féle új szintetikus opiát jelent meg a piacon, amelyeket nem fájdalomcsillapításra használnak, hanem úgynevezett heroin helyettesítő szerekké váltak, mondta el Zacher Gábor, a HM Kórház sürgősségi osztályának vezetője, az egyik legfoglalt, opiát tartalmú fájdalomcsillapító kapcsán. Heti gyakorisággal a sürgősségi osztályon az anabolitikus szteriodok okozta szövődményekkel találkoznak. A harmadik csoport az altató és nyugtató szerek. Magyarországon körülbelül 70 ezer függő van, akik legálisan már nem tudják ezeket a készítményeket beszerezni, így az illegális térben próbálkoznak, s ez Zacher Gábor szerint már nemcsak egészségügyi, hanem társadalmi probléma is.

A HENT véleménye szerint a gyógyszerhamisítást a fogyasztók tudatos döntései szoríthatják vissza. A kereslet akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információk alapján képesek felmérni, hogy mekkora kockázattal jár a sok esetben valóban olcsóbb, könnyebben hozzáférhető viszont bizonytalan minőségű gyógyszerek használata. Ezzel a 2017-es Pangea akció valamennyi hazai résztvevője egyetértet.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés