hirdetés
hirdetés

Pajzsmirigyzavarokat okozhatnak a goitrogén élelmiszerek

A legtöbb ember számára ma már egyértelmű, hogy a táplálkozás jelentősen befolyásolja egészségünket, és vannak olyan élelmiszerek, melyek túlzott fogyasztása hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához. Ilyenek például a goitrogén ételek, melyek akár pajzsmirigyzavarokat is okozhatnak. A témáról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa beszélt a legutóbbi Prima Medica Szakmai Napon.

hirdetés

A Prima Medica Szakmai Napon legutóbb  A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése címmel szó esett a goitrogén élelmiszerekről, melyek rendszeres fogyasztása pajzsmirigyzavarokat idézhet elő, illetve ronthat tovább. Lássuk, mit is kell tudni ezen ételekről, miként befolyásolják a pajzsmirigy működését.

Mik azok a goitrogén anyagok?

A goitrogén anyagok azok, melyek ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos mértékben gátolják, lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jódfelvételébe; gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét. Magyarország erősen jódhiányos területnek számít, így igen sokan szenvednek jódhiány okozta betegségekben, melyet a goitrogén anyagok csak tetéznek.

Ezen anyagok több – amúgy egészséges – élelmiszerben megtalálhatóak, ezért azoknak, akik pajzsmirigy alulműködéssel, golyvával, esetleg göbökkel küzdenek, ezeket csak mértékkel fogyasszák, ugyanis nagy mennyiségben káros hatásaik lehetnek a pajzsmirigy egészséges működésére nézve.

Goitrogén ételek

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_karaidel'>karaidel / 123RF Stock fotó</a>

A legfőbb goitrogén ételek a keresztes virágú növények. Ide tartozik többek között a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa. Ezek az ételek hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így teljesen száműzni az étrendből vétek lenne őket, ám ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat. Jó hír, hogy párolással, főzéssel a goitrogén anyag elillan, mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Mely ételeket érdemes fogyasztani pajzsmirigyzavar esetén?

Mivel a pajzsmirigyzavarok egy részét a jódhiány idézi elő, így célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jódban bővelkednek. Ilyenek pl. az algák, tengeri halak, áfonya, má vagy a magasabb jódtartalmú ásványvizek. Itt érdemes megemlíteni, hogy vannak a pajzsmirigyzavaroknak olyan típusai, melyeken csak ront a plusz jód, így a betegeknek óvatosan kell bánniuk a magas jódtartalmú ételekkel és italokkal!

A szelén szintén fontos anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából, így bátran fogyaszthat szelén tartalmú táplálékkiegészítőket, de a helyesen megválasztott étrenddel is sokat segíthet. Magas szelén tartamú étel pl. a paradió (brazil dió) a tenger gyümölcsei, grapefruit, gomba, spárga, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés