hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Pajzsmirigygyulladás: mikor van szükség gyógyszerre?

Hogy mikor és milyen gyógyszeres kezelés szükséges a pajzsmirigy gyulladása esetén, arra dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszol.

Hogy kell-e egyáltalán valamilyen kezelés a szerv gyulladása esetén vagy sem, annak eldöntéséhez fontos tisztázni a gyulladás típusát. A leggyakoribb a pajzsmirigy krónikus, autoimmun gyulladása, a Hashimoto betegség. Ekkor a szerv antitesteket termel, melyek megtámadják a pajzsmirigyet, így az gyulladásos állapotba kerül. Az állapot – mivel hatással van a hormontermelésre is –, gyógyszeres úton kezelhető, melyet a betegnek sokszor élete végéig alkalmaznia kell.

Szintén gyakori a szubakut pajzsmirigygyulladás, amit csendes pajzsmirigygyulladásnak is neveznek, mivel nem feltétlen jár figyelemfelhívó tünetekkel, így van, hogy észre sem veszik. Bár okozhat túl-és alulműködést is, spontán gyógyulhat, így elegendő a megfigyelés, ám érdemes tudni, hogy krónikussá válhat, ilyen esetben indokolt a tartós gyógyszeres terápia. Ide tartozik a szülés után fellépő pajzsmirigygyulladás is.

A pajzsmirigygyulladás fájdalommal járó típusát vírusok, baktériumok okozzák, gyakran felső légúti megbetegedés szövődménye, a mirigy fájdalmas megnagyobbodásával, lázzal, hidegrázással jár. Az állapot hirtelen lép fel, és bár hormonszint eltérésekkel járhat, antibiotikummal kell kezelni, melynek hatására rendeződik a probléma. Szerencsére ritka mivel a mirigy általában ellenálló a fertőzésekkel szemben.

Legfontosabb vizsgálatok gyulladás gyanúja esetén

  • TSH
  • T3/T4
  • TPO
  • TG
  • UH

Kell gyógyszer pajzsmirigygyulladás esetén?

Általánosságban elmondható, hogy élete végéig csakis azoknak a betegeknek van szükségük gyógyszeres hormonterápiára, akiknél autoimmun eredetű a probléma (Hashimoto) – mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. A többi esetben gyakran elegendő a megfigyelés, esetleg csak meghatározott ideig kell a betegnek gyógyszert szednie, ami lehet hormon, gyulladáscsökkentő vagy antibiotikum is.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés