hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Oxfordban már HIV-vakcinán dolgoznak

Az Oxfordi Egyetemen megkezdődtek egy új HIV-vakcina kísérletei, amely az intézmény által kifejlesztett Covid-oltás sikerére épül, írja a Napi.hu az ITV nyomán.

hirdetés

Az egyetem Jenner intézete által vezetett kísérlet első fázisában 13 HIV-negatív, 18-65 év közötti felnőtt, akiket nem tartanak a fertőzés magas kockázatának kitettnek, kezdetben egy adag HIV-vakcinát kapnak. Négy hét múlva további emlékeztető adagot adnak. A kísérlet későbbi szakaszaiban HIV-pozitív felnőttek is részt vesznek majd, és tervezik hasonló kísérletek indítását Európában, Afrikában és az Egyesült Államokban.

A kísérlet az Európai Bizottság által finanszírozott, nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási projekt, az Európai AIDS elleni oltóanyag-kezdeményezés része.

Az új HIV-fertőzések csökkenésének üteme nem érte el az ENSZ Közgyűlése által 2016-ban elfogadott célt: kevesebb mint 500 000 új fertőzést évente 2020-ig – mondta Tomáš Hanke professzor, a Jenner Intézet oltóanyag-immunológia professzora és a kísérlet vezető kutatója. – Még az antiretrovirális kezelés és a megelőzés fokozásának tágabb összefüggésében is a HIV-1 vakcina marad a legjobb megoldás, és valószínűleg az AIDS-járványt megszüntető bármely stratégia kulcsfontosságú eleme – magyarázta.

A kutatók remélik, hogy 2022 áprilisáig beszámolnak a vizsgálat eredményeiről, írja a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés