hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Oxford-vakcina: csak 65 éven aluliaknak

Belgiumban és Franciaországban egyelőre nem oltják be a 65 év feletti lakosokat az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával.

hirdetés

A belga szövetségi kormány azért döntött így, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy 65 év felett is hatékony a brit-svéd érdekeltségű gyógyszercég oltóanyaga. Franck Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy e tekintetben a kormány a nemzetei egészségügyi tanács iránymutatásait követi.

A tanács szerint ez a vakcina nagyon hatékony a 18 és 55 év közötti emberek számára, de nem állítható kellő bizonyossággal, hogy az ennél idősebb korosztálynak is teljes védelmet nyújtana a vírus ellen, jelentette ki.

A 11,5 millió lélekszámú országban eddig a lakosság 2,49 százalékát oltották be az első addaggal a Pfizer/BionTech és a Moderna vállalatok által kifejlesztett oltóanyagokkal.

Franciaországban is csak 65 éven aluliaknak ajánlják

 

Engedélyezték kedden az illetékes francia hatóságok az AstraZeneca oltóanyagának forgalmazását, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják, miután más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére, jelezte a francia egészségügyi főhatóság (HAS).Ez a harmadik koronavírus-elleni vakcina, amely forgalomba kerülhet Franciaországban.

Hiányoznak a 65 évnél idősebb páciensekre vonatkozó adatok. Ezek a következő hetekben érkeznek meg. Addig a használatát a 65 évnél fiatalabbaknak ajánljuk, mondta sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, a hatóság vezetője. Az ajánlást felülvizsgáljuk a kiegészítő klinikai adatok függvényében, amelyeket hamarosan megkaphatunk, tette hozzá.

Az illetékes vezető kiemelte, hogy az AstraZeneca vakcinája nagyon könnyen kezelhető, nagyon hasonlóan az influenza-elleni oltáshoz, s ezért a hatóság ajánlása szerit gyógyszerészek s szülésznők is beadhatják, nem kizárólag csak ápolók vagy orvosok. Az oltóanyag normál hűtőszekrényben, kettő és nyolc Celsius-fok között tárolható, szállítható és alkalmazható a gyártástól számított legalább hat hónapon keresztül.

A HAS véleményét még a kormánynak is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez valószínűsíthetően megtörténik, Franciaország Németországhoz, Svédországhoz, Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan nem javasolja az idősebb korosztály számára ezt az oltást, ellentétben az Európai Gyógyszerügynökség véleményével. A HAS tudatta, hogy az ajánlás nem jelenti azt, hogy az oltóanyag nem hatékony az idősebb korosztály számára, csak a hatóság egyszerűen nem tud a rendelkezésre álló adatok alapján a kérdésben állást foglalni.

A HAS szerint az AstraZeneca vakcináját két kiemelt csoport fogja megkapni. Egyrészt az egészségügyi és a szociális dolgozók, mert "ők vannak a frontvonalban és ezáltal rendkívüli módon ki vannak téve" a vírus hatásainak, másrészt az 50 és 65 év közötti korosztály. A hatóság arra számít, hogy Franciaország 10 millió adagot kap a következő három hónapban az AstraZeneca-vakcinából, s így további 5 millió francia veheti fel az oltást.

A jelenlegi oltási menetrend szerint a francia kormány február végéig 2,5 millió ember beoltását tervezi.

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés