hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Öt tévhit a fogamzásgátló tablettákról

A nem kívánt teherbeesés ellen igen sokan nyúlnak fogamzásgátló tablettákhoz, melyek csaknem 100%-os védelmet nyújtanak. Bár már jó ideje forgalomban vannak ezek a készítmények, még így is számos tévhit kering a köztudatban velük kapcsolatban. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a leggyakoribbakat szedte össze.

Túl sok hormont tartalmaznak

A fogamzásgátlóknak ma már sok fajtájuk ismert, melyek több vagy kevesebb hormont tartalmaznak. Vannak egy-és több fázisú készítmények, ráadásul olyanokat is piacra dobtak már, melyek csupán progeszteront tartalmaznak (minipill). Tévhit tehát, hogy az összes tabletta magas hormontartalommal bír, ezért ha mást szeretne, úgy orvosával egyeztetve van rá lehetősége.

Szünetet kell hagyni a fogamzásgátló tabletta szedés során

Régebben sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint ha már sok éve alkalmazza az adott készítményt az illető, érdemes olykor kis szünetet tartani, hogy a szervezet „pihenjen”. Ma már ezt a tévhitet próbálják eloszlatni az orvosok, ugyanis nincs bizonyítva, hogy káros hatással jár, ha valaki nem tart szünetet.

Trombózisom lesz

Bár sokat hallani arról, hogy a fogamzásgátlók miatt szenvedett valaki mélyvénás trombózist, ám akinek nincs rá hajlama, annak nincs mitől félnie. Hogy kiderüljön, kinél áll fenn fokozott trombózishajlam, azt egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani (trombofília szűrés). Ha fokozott a trombózis-készség, úgy más fogamzásgátló módszert szükséges választani, figyelmeztet dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Meghízom a tablettáktól

Az egyik legfőbb tévhit az, hogy a fogamzásgátló tablettáktól meg lehet hízni. Pedig számtalan tanulmány bebizonyította már, hogy egyedül a készítménytől nem következhet be változás a testsúlyban. Ha mégis, az vagy az életmódnak tudható be vagy annak, hogy a magasabb ösztrogéntartalmú szerek vízvisszatartást okozhatnak – ebben az esetben konzultáljon orvosával, és ha lehetséges, térjen át egy másik tablettára!

Szoptatás során nincs szükség fogamzásgátlásra

Általános tévhit, miszerint a szoptatás időszaka alatt nem lehet teherbe esni. Ez ugyanúgy megtörténhet (főleg, ha már kevesebbet szoptat), éppen ezért ekkor is szükség van fogamzásgátlásra. A nőgyógyász azonban felhívja a figyelmet arra, hogy szoptatás alatt csak gesztagént tartalmazó fogamzásgátló tabletta szedhető, mivel az semmilyen káros hatással nem bír.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés