hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Öt áttörést ígér a Bayer

A Bayer jelenleg is zajló 43 klinikai vizsgálatában öt olyan hatóanyag szerepel, amely bevezetése esetén áttörést hozhat a gyógyításban.

hirdetés

Tavaly a Bayer éves árbevételének 10,8 százalékát fordította klinikai fejlesztésekre - derült ki azon a szakmai háttérbeszélgetésen, amelyen a vállalat legújabb klinikai fejlesztéseiről adtak számot.

A klinikai kutatások során a cég az utóbbi években két területre fókuszál: a szív-érrendszeri illetve az onkológiai betegségekre. Ami az előbbit illeti, elsősorban a szívelégtelenség, a trombózis, illetve a szívelégtelenséggel szövődő veseelégtelenség áll a munka középpontjában, míg az onkológiában a sejtszintű szabályozásban részt vevő jelátvivő utak modulálására, befolyásolására fókuszálnak. Mindeközben természetesen nem feledkeznek meg a Bayer tradicionális területeiről: a nőgyógyászatról, a hematológiáról, a szemészetről és a fogamzásgátlásról valamint a kontraszt anyagok fejlesztéséről, sorolta dr. Faragó Katalin, a Bayer Hungaria Kft. orvos-igazgatója. Jelenleg 43 klinikai vizsgálatuk zajlik – fázis I. 14, fázis II. 14, fázis III. 15 -, s ezekben öt olyan hatóanyag szerepel, amely – a cég reményei szerint – bevezetése során jelentős áttörést hozhat a saját területén. E vegyületek jelenleg fázis II. vizsgálatnál tartanak, de reményeik szerint jövőre már nagyobb betegszámú fázis III. vizsgálatokra tudják átvinni őket.

A cég stratégiájában központi szerepet játszó öt gyógyszer célpontjai közül első helyen a szívelégtelenség, illetve a szövődményeként kialakuló veseelégtelenség áll, annál is inkább, hiszen e kórkép világszerte több mint 20 millió embert érint. Mivel e betegségben központi szerepet játszik a só-víz háztartás szabályozásának zavara, amit egy mellékvesekéreg-hormon, az aldoszteron befolyásol, a fejlesztés e hormon hatásának gátlására irányul, ily módon befolyásolva a szívelégtelenséget valamint az annak következményeként kialakuló veseelégtelenséget. S mivel a cukorbetegség gyakorta „eredményez” veseelégtelenséget, ezért külön vizsgálat foglalkozik az úgynevezett diabeteses nephropathiával.

Egy másik hatóanyag célja a már meglévő szívelégtelenség romlásának feltartóztatása. Az új vegyület a szolúbilis guanilátcikláz enzim stimulálásán keresztül hat. Ezt két különböző betegcsoportban tesztelik: azoknál, akiknél megtartott, s azoknál akiknél csökkent a szív balkamrai funkciója.

Veseelégtelenségben igen gyakori a vérszegénység, amelyet jelenleg – mivel e hormon hiányára vezethető vissza - erythropoietinnel (EPO)  kezelnek. Teljesen új utat választva a fejlesztés alatt álló – szájon át szedhetőhatóanyag a vesében található „oxigénszenzor” befolyásolása révén serkenti az erythropoietin kiválasztását. Külön előnye, hogy a már meglévő injekciós terápia mellett e hatóanyag szájon át szedhető.

Az onkológia területén a nyirokrendszer egyik rosszindulatú betegségében, a non-Hodgkin lymphomában van előkészületben egy új hatóanyag. E kórkép esetében az első és másodvonalbeli kezelés megoldott, ám a betegek körülbelül 40 százaléka visszaesik, számukra nincs igazán hatásos, standard kezelés. Az új gyógyszer egy jelátvivő útvonalat gátol, amelyik igen fontos szerepet játszik a lymphoma kialakulásában is.

A Bayer tradicionális területe a nőgyógyászati endokrinológia. Két igen gyakori, nagy szociális és lélektani terhet jelentő nőgyógyászati betegség, a jóindulatú méhizomdaganat, a myoma és az endometriózis hosszú távú kezelésére szolgáló új progreszteron receptor modulátor klinikai vizsgálata van folyamatban.

Hogy mindezekből mennyit profitálnak a hazai betegek? A Bayer Magyarországon is élénk klinikai fejlesztő tevékenységet folytat. Az elmúlt öt évben 32 befejezett, nagy beteglétszámú, döntően fázis II. illetve fázis III. vizsgálatot bonyolított le. Ennek során 180 vizsgálóhellyel működött együtt, s több mint 3000 beteget részesített az új terápiákban. Jelenleg 13 vizsgálata zajlik, amelyekhez rövidesen további 11 társul, miközben már úgynevezett megvalósíthatósági fázisban van újabb három. Ami egyébként az öt kiemelt hatóanyagot illeti, mindegyikével zajlik vagy most indul klinikai vizsgálat nálunk is.

A gördülékeny, magas hatásfokú, eredményes klinikai vizsgálathoz három dolog szükséges, sorolta az orvos-igazgató: kellő betegszám, magas adatminőség, s a megfelelő időhatárok betartása. Az első kettő maradéktalanul biztosított Magyarországon, az időhatárokkal azonban időnként akadnak gondok, mivel az intézményi szerződések megkötése esetenként nehézségekbe ütközik. Ezért fontos, hogy az egészségpolitika az utóbbi időben felismerte a Magyarországon zajló nemzetközi klinikai próbák jelentőségét, s látszik szándék a vizsgálatok szervezésének megkönnyítésére. Az optimális megoldásról jelenleg is zajlanak a konzultációk a hatóságok és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete között, a klinikai vizsgálatok megkönnyítése érdekében.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés