hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Ösztrogéndominancia: így kezelhető

Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint, nem csak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet.

hirdetés

Az ösztogéndominancia akkor áll fenn, ha az ösztrogén túlsúlyba kerül az azt kiegyensúlyozó progeszteronnal szemben. Ez fennállhat úgy, hogy a határértéknél magasabb az ösztrogén mennyisége, de úgy is, hogy kevesebb progeszteron termelődik. Bármelyik eset is legyen, a probléma kihat az egész szervezet működésére, és olyan tüneteket okoz, mint például a gyakori fejfájás, hajhullás, menstruációs zavarok, száraz bőr, mellfeszülés vagy a depresszió. Számtalan betegség – PCOS, mióma, fokozott trombózis-készség, daganat, endometriózis, pajzsmirigyzavarok – hátterében is meghúzódhat az állapot.

Enyhébb esetben elég lehet az életmódváltás

A javuláshoz elég lehet az életmódváltás és bizonyos táplálékkiegészítők szedése. Ekkor nagy hangsúly van az esetleges túlsúly leadásán, ugyanis van, hogy már a plusz kilók elvesztése önmagában is javít az állapoton, mivel a jelentős mértékben felhalmozódott zsigeri zsírok olyan hormonokat termelnek, melyek hozzájárulhatnak az ösztrogéndominanciához. Emellett érdemes olyan táplálékokat fogyasztani, melyek javítják az anyagcserét, és megkötve a káros ösztrogéneket kijuttatják azokat a szervezetből. Kerülni a kell a szójával és a mesterséges adalékanyagokkal teli élelmiszereket, mert nagy mennyiségben tartalmaznak xeno-ösztrogéneket, melyek ugyanolyan hatást fejthetnek ki, mint az ösztrogén.

Az ösztrogénszint csökkentése mellett fontos lehet a progeszteron mennyiségét növelni- amennyiben csupán kisebb mértékű a hiány, úgy a barátcserjét tartalmazó teák és táplálékkiegészítők remek szolgálatot tehetnek.

Van, amikor az életmódváltás nem elég

Az életmódváltás mellett komolyabb terápiára is szükség lehet. Ha alacsony a progeszteronszint, a kezelés kiegészítéseként természetes progeszteront tartalmazó krémek javasolhatóak, melyek a bőrre kenve felszívódnak és a véráramba kerülnek. A legjobb hatást receptre kapható progeszteron tablettákkal, hüvelykúpokkal lehet elérni. Ezeket csakis a ciklus második felében szabad használni, szakember ellenőrzése mellett – mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés