hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Összeült a Magyar Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

A gyógyszerpiac működőképességét veszélyeztető bombák hatástalanítására a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének kezdeményezésére újra összeült a Magyar Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum.

hirdetés

Van néhány probléma, mely a gyógyszerpiac szereplőit nyomasztja – többek között erről is beszélt a PharmaOnline-nak adott interjújában Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. (Az interjúért kattintson ide!) Az elmúlt időszakban felgyorsultak a gyógyszerészetet, a hivatást, a gyógyszerellátást alapvetően megváltoztató lépések. Ezek legtöbbjében a gyógyszerpiaci szereplőknek, civil szervezeteknek nem állt módjában, érdemben véleményt nyilvánítani, illetve a döntéshozatalt érdemben befolyásolni. (A szakmai szervezetek helyeztéről Feller Antallal, a Hungaropharma vezérigazgatójával készült interjúnkban is olvashatnak.)   

A nagy-, és kiskereskedelmi árrés megosztásának átalakítása, a már hatályban lévő létszámnorma követelmények realizálása, a gyógyszertárakat működtető gazdasági szervezetekben a gyógyszerészi többségi tulajdon megteremtésének kérdései, az ezzel összefüggő patikaláncok sorsa, a vaklicit és generikus helyettesítési gyakorlat folyamatos árrés-tömeget csökkentő hatásai, az egységes gyógyszerárak esetleges bevezetésével kapcsolatos elképzelések, a gyógyszerkiadás adminisztratív környezete folyamatos változásai, mind olyan kérdések, amelyek az Egyeztető Fórum valamennyi résztvevőjét érintik.

Ezekkel összefüggésben Dr. Mikola Bálint a MOSZ elnöke újra tárgyalóasztalhoz hívta a gyógyszerpiac szereplőit és az érdekérvényesítő szervezeteket.

A MOSZ Oktatási Kabinetjében tartott tanácskozáson részt vettek a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége, a Generikus Gyártók Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, valamint a házigazda Magángyógyszerészek Országos Szövetsége vezető tisztségviselői.

A protokollmentes informatív megbeszélésen a szakmát, hivatást és gazdaságot érintő kérdése felszínre került, jelentős részükről tárgyaltak az érintettek. A jelenlévők úgy ítélték meg, hogy a gyógyszerellátás mai helyzetében nélkülözhetetlen a folyamatos információcsere. A gyógyszerellátás gazdasági stabilitása és a gyógyszerbiztonság fenntartásához, a hivatás fejlesztéséhez szükséges a közös helyzetértékelés, valamint az operatív és hosszú távú irányok közös kijelölése. 

(forrás: Magángyógyszerészek Országos Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés