hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Összehasonlították a vakcinák hatásosságát

Egy közvetlen összehasonlító elemzés azt mutatja, hogy a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni oltásai jobban teljesítenek, mint a Johnson & Johnson és a Novavax vakcinái, írja az Index.

hirdetés

A tanulmány a négy vakcina 14 területét hasonlította össze, a T- és B-sejtek mellett a semlegesítő antitestek szintjét is megvizsgálták – írja a Nature

A két adag Pfizer vagy Moderna mRNS vakcina által kiváltott antitestszintek általában hat hónap alatt jelentősen csökkentek. Ezzel szemben a Johnson & Johnson egyszeri vakcinájából származó antitestszintek stabilak voltak, vagy akár nőttek is az idő múlásával. De a Johnson & Johnson vakcinával történő oltás után a hat hónappal mért antitestszintek még mindig alacsonyabbak voltak, mint az mRNS-oltással végzett oltás után hat hónappal.

A Novavax kétdózisú oltása az mRNS-vakcinákkal egyenrangú antitestválaszokat váltott ki. A Novavax oltást követően azonban a fertőzött sejteket elpusztító CD8 + T-sejtek szintje alacsony vagy kimutathatatlan volt, míg a másik három vakcina jól teljesített ebben a mérőszámban – írja az Index.

Ezek az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányok eredményeit. Ez a legújabb kutatás azonban kiterjedtebb elemzést kínál az immunrendszer válaszáról, mint a korábbi tanulmányok.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés