hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Őssejt-sikerek

A Dél-Koreai Gyógyszerengedélyezési Hivatal a világon elsőként szabad utat adott az akut szívinfarktus őssejtek felhasználásával végzett terápiájának. Az elmúlt hónapokban két másik áttörés is történt őssejt-vonalon.

hirdetés

Az újonnan engedélyezett kezelés neve Hearticellgram-AMI, a fejlesztő cég az FCB-Pharmicell, az engedély 2011. július 1-től érvényes. Az eljárás során a páciens csontvelőjéből izolálnak szomatikus őssejteket, majd tenyésztés után a szív károsodott területébe injektálják őket a szívkoszorúséren keresztül.

Kim Hyun-soo, az FCB-Pharmicell vezérigazgatója a sajtónak elmondta: „Elsődleges célunk olyan eljárásokat fejleszteni, amelyekkel gyógyíthatóvá válnak a jelenleg kezelhetetlen betegségek.” Az engedély bejelentése után az FCB részvényeinek értéke 85 százalékkal növekedett, a cég piaci értéke jelenleg 271 millió dollár. A cég 6 éve folyamatban lévő klinikai vizsgálatai szerint egyetlen injekció után fél évvel a kezelésben részesült páciensek kardiális funkciói 6 százalékos javulást mutattak, azonban a szakértők hozzáteszik: még korai gyógyulási és túlélési arányról beszélni, és az eljárás további fejlesztése is szükséges.

A kaliforniai Cytori Therapeutics – mint arról a NewScientistben Andy Coghlan beszámol – nem csontvelőből származó, hanem a hasi zsírból nyert őssejtekkel akarja gyógyítani az akut szívinfarktusos betegeket, és már az idén engedélyért fog folyamodni az európai gyógyszerhatósághoz (EMA).

Egy másik őssejt-siker helyszíne Svédország, a Karolinska Egyetem, ahol Paolo Macchiarini ültetett be a páciens saját őssejtjeivel borított szintetikus légcsövet. Két nappal az operáció előtt 200 milliliter csontvelőt vettek a betegtől, ebből vonták ki a 40 ml-nyi mezenchimális őssejtet, amelyekkel kívül-belül beborították a műanyag csövet. A műtét közben a páciens orrnyálkahártyájából vett sejteket juttattak a mesterséges trachea belső felszínére, amelyek epiteliális réteget alakítottak ki. A szintetikus légcsövet lehet úgy tervezni, hogy egész életen át kitartson, illetve úgy is, hogy egy idő után felszívódjon, és átadja a helyet a páciens újonnan képződött saját szöveteinek – ezáltal gyerekeket is lehet kezelni az eljárással, akik máskülönben kinőnék az implantátumot. Macchiarini 2008-ban már végzett trachea-transzplantációt, amelynek során donor-légcsövet borítottak be a páciens saját őssejtjeivel.

A Science is beszámolt egy őssejtekkel kapcsolatos fontos felfedezésről. A kanadai John Dick és csapata azonosította azt az őssejtet, amelyből a vér összes sejtes eleme kifejlődik. (Régóta tudjuk, hogy létezik ilyen hematopoetikus őssejt, azonban húsz évnyi kísérletezésre volt szükség az izolálásához). Ezáltal lehetővé válhat, hogy teljes vért állítsunk elő azoknak a betegeknek, akiket pl. leukémia miatt kemoterápiával kell kezelni – a kemoterápia előtt a csontvelejükből nyert egyetlen sejtből. Ilyen esetekben jelenleg csak a csontvelő-átültetés jelent megoldást, azonban csak a betegek harmada számára sikerül megfelelő donort találni.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés