hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Őssejt alapú kutatás-fejlesztés uniós támogatással

Az uniós forrásból a Szegedi Tudományegyetemen kialakítottak egy GMP sejtterápiás laboratóriumot és klinikai fázis 1. vizsgálóhelyiséget is, amelyek meg is kezdték a működést.

hirdetés

A SOLVO Biotechnológiai Zrt., a HR Pharma Kft. és Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium 78,73%-os támogatási intenzitású vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. Az „Őssejt alapú hepatociták előállításának kutatása gyógyszerfejlesztési célokra” című, GINOP-2.2.1-15-2017-00047 azonosító számú projektben gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység valósult meg. A projekt egyik kiemelkedő jelentőségű eredménye egy olyan tudásalapú kapcsolat létrejötte a konzorciumi partnerek között, amely hosszútávra megalapozza a szakmai együttműködést.

A SOLVO fő profilját alkotó, membránfehérjék által mediált gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások (DDI) vizsgálata elvárás az amerikai, európai és japán gyógyszerhatóságok által. Az transzporterekkel kapcsolatos ügyfélmegkeresések egy jelentős részénél felmerül a gyógyszermetabolizáló enzimek szerepe is ezen folyamatokban, hiszen ezek egymással szorosan együttműködnek, élesen nem különíthetők el. A konzorciumi partnerek bevonásával, a vállalat ezen pályázati forrás támogatásával, versenyképes, szigorú szempontrendszer által validált innovatív, in vitro rendszereket állított be és tett elérhetővé az ügyfelek számára; belépve ezzel a metabolikus szolgáltatási piacra. Ezen felül az SZTE-en kialakításra került egy GMP Sejtterápiás laboratórium és Klinikai fázis 1. vizsgálóhelyiség is, amely megkezdte működését. Az alkalmazott eljárás kezdeti eredményei rendkívül biztatóak; a betegek esetében már az első hetekben intenzív sebgyógyulás volt megfigyelhető. Emellett fontos kiemelni, hogy a terápia biztonságosnak is bizonyult, semmilyen nem kívánatos mellékhatás vagy súlyos szövődmény nem volt detektálható.

A projekt Szegeden valósult meg, 2017. július 1. és 2022. április 30. között

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés