hirdetés
hirdetés
2021. április. 20., kedd - Tivadar.
hirdetés

Országos a hiány az oltásból

Éppen fizetősek a kötelező oltások, ugyanis a támogatott vakcinákból egyelőre hiány van, így a szülőknek a több mint tízezer forintot kell fizetni bizonyos esetekben, írja a Népszava.

hirdetés

Országos hiánycikk a kanyaró, mumpsz, rubeola elleni kombinált, gyerekek számára kötelező védőoltás, és nem ez az egyetlen vakcina, ami nem elérhető az országban – írja a Vasárnapi Hírek nyomán a Népszava.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatai alapján az oltóanyagból várhatóan május végéig tart a hiány. A vakcinát gyártó gyógyszeripari vállalatnál azt közölték: azon dolgoznak, hogy minél hamarabb megoldódjon a helyzet, és várhatóan április végén lesz ismét elérhető a kötelező védőoltás. Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy nincs elegendő mennyiség belőle, azt válaszolták: nem mindig sikerül megfelelően kalkulálni, hogy mekkora mennyiségre lesz szükség. Sok vakcina gyártása pedig akár két évbe is beletelik. A vakcinát szerintük lehet helyettesíteni egy másik vállalat által gyártott oltással is.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke ugyanis arról beszélt, hogy ez egy kötelező oltás, és a hozzá kapcsolódó közbeszerzés a most hiányzó vakcinára vonatkozik. Vagyis, azt kapják ingyen a házi gyermekorvosok. Ezzel ugyan lehet helyettesíteni, de ilyenkor fel kell írni receptre, és a szülőnek ki kell váltani azt a patikában. Vagyis, a kötelező oltás máris fizetőssé válik. Az ára pedig 13 ezer forint körül mozog, ami nem kevés. A bürokrácia miatt azonban ez az egyetlen megoldás.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés