hirdetés
hirdetés

Orosz trollok is terjesztik az oltásellenes propagandát?

A washingtoni George Washington Egyetem kutatói arra szerettek volna rájönni, hogyan segíthetnék a közegészségügyi dolgozók online kommunikációját, de minduntalan oltásellenes és oltáspárti csoport netes vitáiba botlottak. Ezen felbuzdulva elkezdték elemezni, hogy kik generálják ezeket a vitákat, írja a 444.

hirdetés

Felmérésük szerint nagyon sok ilyen vita mögött orosz trollok és botok állnak, köztük olyan profilok is, amiket már lekapcsoltak az amerikai elnökválasztás orosz befolyásával kapcsolatos botrány miatt. A kutatók azt állítják, hogy az orosz Internet Research Agency, vagy közkeletű nevén a szentpétervári trollgyár munkatársainak az a céljuk, hogy erőstsék a bizonytalanságot a nyugati internetezőkben. Mert míg a világ legtöbb országban az emberek többsége oltáspárti, a közösségi médiában mégis annyi vita dúl a témában, mintha nem lenne tudományos konszenzus az oltások sikerességéről. Éppen ezért ezek a viták és nagy számuk sikerrel bizonytalaníthatja el az embereket.

Az orosz trollokhoz köthető fiókok ráadásul politikai ügyekkel kapcsolják össze az oltáskérdést, és igyekeznek aláásni az amerikai és más nyugati kormányokba vetett bizalmat.

A legtöbb esetben egyébként a vita mindkét oldalán beszállnak a beszélgetésbe, a céljuk ugyanis az, hogy sok és heves vita legyen az interneten a témában, ez bizonytalanítja el ugyanis leginkább az embereket, miközben az oltottság csökkenése miatt Európa az utóbbi évtizedek legsúlyosabb kanyarójárványával néz szembe, írja a lap a Guardian alapján.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés