hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Örökölhető az infertilitás

Az intracitoplazmatikus spermium injektálással (ICSI) fogant fiúgyermekek nagy valószínűséggel öröklik apjuk infertilitását, derül ki az 1990-es évek elején végrehajtott első ICSI-k tapasztalataiból.

hirdetés

Az intracitoplazmatikus spermium injektálást (ICSI) mint a gyenge spermaképpel rendelkező apák gyermeknemzését lehetővé tevő módszert az 1990-es évek elején fejlesztették ki Belgiumban. Az első ICSI-vel született gyermek 1992. január 14-én látta meg a napvilágot Brüsszelben. Azóta a módszer az egyik legelterjedtebb in vitro fertilizációs (IVF) technikává vált.

Mi az ICSI?

Intracitoplazmatikus spermium injektálásra, ICSI-re abban az esetben kerül sor, ha a leendő apa gyenge spermaképe felelős a terhesség létrejöttének meghiúsulásáért. Az ICSI mikromanipulációs eljárás során a (farok-részétől megfosztott) spermiumot egy vékony tűvel juttatják be a petesejt belsejébe. A nagyon alacsony spermiumszám, a mozgó spermiumok alacsony részaránya (kevesebb, mint 20 százalék), a viszonylag nagyszámú abnormális spermium (több, mint 70 százalék), illetve az életképes spemiumok gyenge célirányos mozgása egyaránt indokolhatja az ICSI-t.

A WHO szerint az infertilitás határa a 15 millió/ml-es spermium-koncentráció; és 5 millió/ml-es érték alatt a természetes úton való megtermékenyítés szinte lehetetlen.

Öröklődik a gyenge spermiumkép

Már korábban is felmerült a kérdés, hogy az ICSI-vel született fiúgyermekek örökölhetik-e apjuk infertilitását. Korábbi vizsgálatok alapján a fiúgyermekek heréjének a fejlődése, beleértve a Sertoli- és a Leydig-sejtek fejlődését is, normálisnak mutatkozik. Megjegyzendő, hogy az ICSI-ben érintett apák heréje sem mutat morfológiai eltéréseket. A legújabb vizsgálatok azonban rámutattak arra, hogy az ejakulátumok összetételének tekintetében szignifikáns különbség mutatkozik az ICSI-vel fogant, ma már 18-22 éves fiúgyermekek és a kontroll-csoportba sorolt, természetes úton fogant fiú-kortársaik ejakulátum-mintái között.

Az átlagos felénél is kevesebb spermium van az ICSI-vel fogantak ejakulátumában

A belga Florance Belva kutatócsoportja 54 ICSI-vel fogant, mára már férfivá cseperedett fiúgyermek ejakulátum mintáinak elemzésével a következőket találta: míg a normál úton fogant férfiaknál az ejakulátumban a spermium-koncentráció 37,0 millió/ml, addig az ICSI-vel születetteknél csak 17,7 millió/ml.

Az ejakulátum össz-spemiumszáma is alacsonyabb a mesterséges úton fogantaknál: mindössze 31,9 millió, szemben a kontroll-csoportban tapasztalt 86,8 millióval.

Emellett, az ejakulátumban lévő mozgó spermiumok száma is szignifikáns különbséget mutat: az ICSI-vel születetteknél 12,7 millió, szemben a referencia-csoportban talált 38,6 millióval.

Ha ICSI-vel született, ICSI-vel születik majd gyermeke…

A Human Reproduction folyóiratban megjelent eredmények alapján nem jelenthető ki ugyan egyértelműen, hogy az ICSI-vel születetteknek is csak ICSI eljárással foganhatnak gyermekei, mivel egyes esetekben lényeges különbség adódott az apa és a fia spermium-képe tekintetében. Összességében elmondható azonban az, hogy az ICSI-vel világra jötteknél – a természetes módon fogantakhoz képest – jóval kisebb az esélye annak, hogy nekik ne lombikban foganjon gyermekük.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés