hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Új laborépületet adtak át Béres szolnoki gyárában

Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata (Bővítve!)

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön, mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán.

hirdetés

A kormányfő gratulált a Béres Gyógyszergyár újabb  3,2 milliárd forint értékű fejlesztéséhez, amelyhez a kormány a Nagyvállalati beruházás támogatási program keretében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.     

A miniszterelnök a gyógyszerészek világnapja alkalmából emlékeztetett arra, hogy Magyarországon közvetlenül 14 ezer embernek ad munkát az ágzat, közvetve pedig 34 ezer családnak nyújt megélhetést. A beruházás keretében 37 új munkahelyet hoztak létre, így a helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 300 fölé emelkedett. Orbán Viktor felidézte, hogy az elmúlt több mint két évtizedben a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemében, a jelenlegi beruházást is figyelembe véve 10 milliárd forint feletti értékben történt fejlesztés, a legutóbbi alig egy évvel ezelőtt. A miniszterelnök elismerően szólt a Béres család sikertörténetéről, mint mondta: az erős piaci versenyben, nincs is más út a sikerhez, mint újabb termékek fejlesztése és a meglévők korszerűsítése. "Ilyen történetekből kellene sok még Magyarországnak", fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy minél több magyar családi vállalkozás bejárhassa azt az utat, amely már a Béres Gyógyszergyár mögött van. A cég magyar tudással, fejlesztéssel és munkaerővel dolgozik. A kormányfő hangsúlyozta: "a mi szívünkhöz pedig természetesen az a siker áll a legközelebb, ami piros-fehér-zöld színű".

A tavaszi választások óta eltelt fél évben a Béres Gyógyszergyáré a tizedik átadott üzem, ez összesen csaknem 65 milliárd forint értékű beruházást jelent, számolt be a miniszterelnök. A magyar gazdaság ma évi 4-5 százalék közötti ütemben növekszik, ez a szám 2010-ben a nullához volt közel, idézte fel. A foglalkoztatottság csaknem 70 százalék, 2010-ben ez az 55 százalékot sem érte el. Ma már majdnem 4,5 millióan dolgoznak, közel a teljes foglalkoztatottsághoz, közölte, hozzátéve: igazolva látja korábbi döntéseiket, amely szerint "jövőt munkára és a családokra lehet építeni".

 "Az országmentés korszaka helyett az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is", fogalmazott. A kormányfő szerint el kell érni, hogy a hazai tuljadonú vállalatok részesedése a magyar exportból a jelenlegihez képest legalább 50 százalékkal növekedjen. A magyar gazdaság 4-6 százalék közötti növekedéséhez kellenek a nemzetközi nagy vállalatok is, de csak azokra nem lehet támaszkodni, mutatott rá. A válság ugyanis megmutatta, hogy amikor "beüt a krach", mindenki hazaviszi a pénzét és a nemzetközi nagvállalatoknak is van otthonuk. A magyar gazdaság akkor lesz biztonságban, ha a magyar vállalatok és vállalkozások súlya az országban meghaladja majd a nemzetközi vállalatokét, jelentette ki Orbán Viktor.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke elmondta: a beruházás keretében egy 2500 négyzetméter alapterületű használaton kívüli élelmiszeripari üzem megvásárlásával és átalakításával, a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, korszerű minőségellenőrzési laboratóriumot hoztak létre, analitikai vizsgálati és kutatás-fejlesztési eszközök, valamint gyártógépek telepítésével újabb infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, bővítették kutatás-fejlesztési bázisukat és újabb termékek gyártási feltételeit megteremtő gyártóterületet alakítottak ki. Hozzátette: a cég árbevételének döntő részét a beföldi értékesítés jelenti, de az árbevétel 20 százaléka már az exportból származik.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen elmondta: augusztán 30-án, Szolnok a város napja alkalmából Béres József kapta meg Szolnok város díszpolgári címet, hiszen "a város nagyon sokat köszönhet a Béres-családnak". Jelezte, hogy a város adóbevételeihez 110 millió forinttal járul hozzá a Béres Gyógyszergyár.

Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, balra) érkezik a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára új épületének avatására 2018. szeptember 25-én. Mellette Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke (j2), mögötte Varga Mihály pénzügyminiszter (b2) és Szalay Ferenc polgármester (j3, félig takarásban). MTI Fotó: Máthé Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, balra) érkezik a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára új épületének avatására 2018. szeptember 25-én. Mellette Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke (j2), mögötte Varga Mihály pénzügyminiszter (b2) és Szalay Ferenc polgármester (j3, félig takarásban). MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárának új épülete az avatása napján, 2018. szeptember 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárának új épülete az avatása napján, 2018. szeptember 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés