hirdetés
hirdetés
2020. február. 28., péntek - Ákos, Bátor.
hirdetés

Orális rotavírus-vakcina

Az orális vakcina újszülöttekben 75%-kal csökkentette a későbbi súlyos gasztroenteritiszes hasmenések arányát, közli az OTSZ Online.

hirdetés

Az RV3 vírus alkalmazkodik az újszülött bélflórájához és az anyai antitestek jelenléte, továbbá az anyatejjel való táplálás ellenére is szaporodik. Ennek kíván gátat vetni a születés után azonnal alkalmazható RV3-BB vakcina, amelyet a tünetmentes csecsemők székletéből kitenyésztett humán rotavírus RV3 törzsből (G3P[6]) fejlesztettek ki Ausztráliában a Meridian Life Science cég, a Murdoch Children’s Research Institute kutatásai alapján.

Egy Új-Zélandon végzett fázis 2a klinikai vizsgálat szerint az RV3-BB alkalmazása újszülöttekben és csecsemőkben megfelelően immunogén és biztonságos volt.

A négy adag placebót kapó csecsemők körében 5,6%-ban fordul elő hasmenéses megbetegedés (504-ből 28). Az újszülöttkorban oltott csoport az első három vakcináció után a 4. alkalommal placebót kapott, körükben 1,4%-ban (498-ból 7 esetben) fordult elő a megbetegedés. Amennyiben a valódi vakcinációt csak később indították el (a 0-5. napon csak placebót adtak), de a későbbi 3 alkalommal, a 8., a 14. majd a 18. héten már vakcinát kaptak, akkor a megbetegedések aránya már 2,7% volt (511-ből 14 esetben), azaz a korai alkalmazás nagyjából kétszer hatásosabb volt, mint a később indított. Ez azt jelenti, hogy az újszülött korban elkezdett vakcináció 75%-ban csökkentette a rotavírus gasztroenteritiszek számát (95%CI 44-91, P<0,001), míg a később indított csak 51%-ban volt hatásos (95%CI 7-76, P=0,03). A kétféle vakcinációs menetrend összegezve 63%-os eredményességgel járt a placebóhoz képest. A vakcinára adott immunválasz vagy az RV3-BB megjelenése a székletben a korán oltottak 94%-ában, a később oltottak 99%-ában volt kimutatható. A mellékhatások a három vizsgálati (két vakcinációs) csoportban azonosan alakultak.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés