hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Ópioidok helyett ibuprofén-paracetamol kombináció

A végtagsérülések sürgősségi ellátása során az ibuprofén és paracetamol kombinációs kezelés a major analgetikumok alkalmazásának racionális alternatívája.

hirdetés

Az USA-ban az ópioidok túlhasználata és túladagolása égető és megoldásra váró probléma. 2000 óta mintegy 500 ezer haláleset hozható kapcsolatba az ópiátok használatával. Az USA-ban a sebészeti sürgősségi ellátás során is viszonylag gyakran alkalmaznak ópioidokat, és minden ötödik beteget egy ópioidos recepttel bocsájtanak haza. Egyre több olyan közlemény jelenik meg, ami az ópioid-használat racionális visszaszorítására hívja fel a figyelmet. Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat eredményei alapján az ibuprofén+paracetamol kombináció is a lehetséges alternatívák között szerepel.

Felesleges azonnal az ópioidokhoz nyúlni

Az akut mozgásszervi sérülések, köztük a törések és rándulások gyógyszeres terápiája általában nem teszi szükségessé a major analgetikumok alkalmazását. Mint az egy randomizált klinikai vizsgálat JAMA folyóiratban megjelentetett eredményeiből is kiderül, az ibuprofén és paracetamol kombinációs kezeléssel hasonló fájdalomcsillapító hatás érhető el ezen a téren, mint az ópioidokkal.

Négy különféle gyógyszeres terápia fájdalomcsillapító hatásának összehasonlítása

Két USA-beli sürgősségi ellátó központ (Bronx, New York) 411 végtagsérüléses betegét négy csoportba sorolták, és fájdalomcsillapításra esetükben a következő kombinációs kezelések egyszeri adagjait alkalmazták:

1. 5 mg oxikodon + 325 mg paracetamol

2. 5 mg hidrokodon + 300 mg paracetamol

3. 30 mg kodein + 300 mg paracetamol

4. 400 mg ibuprofén + 1000 mg paracetamol

A vizsgálat primer végpontjaként a fájdalom – 0-tól 10-ig terjedő numerikus skálán kifejezett – két óra elteltével tapasztalt mérséklődése szolgált. Szignifikáns mértékű fájdalomcsökkenésnek a legalább 1,3 ponttal leírt fájdalomenyhülés számított.

Nincs klinikailag jelentős különbség a fájdalomcsillapító hatásban

Valamennyi ágon a fájdalom jelentős mértékű csökkenéséről számoltak be a betegek, a következő, pontszerűen kifejezett csökkenési értékekkel:

1. 5 mg oxikodon + 325 mg paracetamol – 4,4 (3,7-5,0; 95 százalék CI)

2. 5 mg hidrokodon + 300 mg paracetamol – 3,5 (2,9-4,2; 95 százalék CI)

3. 30 mg kodein + 300 mg paracetamol – 3,9 (3,2-4,5; 95 százalék CI)

4. 400 mg ibuprofén + 1000 mg paracetamol – 4,3 (3,6-4,9; 95 százalék CI)

Mint a vizsgálat eredményei is mutatják, végtagsérüléses esetekben az ibuprofén+paracetamol kombinációs kezelés az ópioidok használatának észszerű alternatívája lehet, ugyanis az ibuprofén és paracetamol kombinálásával le lehet mondani az ópioidok használatáról, miközben a betegnek nem kell több fájdalmat elviselnie, mint egy esetleges ópioidos fájdalomcsillapítás esetén.

Forrás: Deutsche Aerzteblatt, JAMA

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés