hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Öngyilkos gondolatok ellen ketaminos orrspray

A ketamin intranazális adagolása a hagyományos antidepresszánsok hatásának kialakulásáig eltelt hetekben is megszabadíthatja a depressziós betegeket a szuicid gondolatoktól.

hirdetés

A ketamint 1970 óta használják intravénás anesztetikumként. A ketamin oldatos injekciós készítménye Magyarországon is forgalomban van. 2000 óta a vegyület antidepresszáns hatása is vizsgálatok tárgya; azóta – csak az Amerikai Egyesült Államokban – több mint 50 klinikai vizsgálat zajlott a ketamin antidepresszáns hatásával kapcsolatosan.

Nemrégiben a ketamin egy új beviteli módját, a hatóanyag orrspray formában való alkalmazását vették górcső alá egy fázis II. placebo-kontrollált, randomizált, duplán vak elrendezésű klinikai vizsgálatban.

Öngyilkossági gondolatokkal küzdő depressziósoknál használtak ketamint

A vizsgálatba 11 centrumban 68 beteget vontak be – derül ki az American Journal of Psychiatry hasábjairól. A bevont személyek mérsékelt vagy súlyos depresszióban szenvedtek, és szuicid gondolataik miatt folyamatosan kezelés alatt álltak; a depresszió súlyosságának jellemzésére szolgáló MADRS-skálán (Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale) mért érték esetükben 22 vagy magasabb volt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kezelt ágon a betegek heti kétszer 84 mg esketamint (a ketamin balra forgató enantiomerje) kaptak intranazálisan; a placebo-ágon heti kétszeri placebo orrspray-kezelést alkalmaztak. A vizsgálat négy héten keresztül tartott, és primer végpontként a MADRS-értéknek az orrspray alkalmazását követő négy órán belüli megváltozása szolgált.

A ketamin előnye a gyors hatásfellépés

A ketamin intranazális adagolását követően az antidepresszáns hatás gyorsan kialakult: már az első alkalmazást követően 4 órán túl fennállt, a második alkalmazás után pedig több mint 24 órán keresztül. A vizsgálatok során súlyos mellékhatások nem fordultak elő; elsősorban hányingerről, szédülésről, fejfájásról, ízlelészavarról, disszociációról (agyműködés különféle modalitásainak szétválása) számoltak be. 

A ketamin alkalmazásának a legfőbb előnye a gyors hatáskezdet. A hagyományos antidepresszánsoknál a hatás kiépülése 4–6 hétig is eltarthat, és ez alatt az átmeneti idő alatt fokozott öngyilkossági rizikóval kell számolni, ami folyamatos intézményi ellátást és felügyeletet tesz szükségessé. A ketamin alkalmazásával ez az átmeneti idő áthidalható, a beteg hazabocsájtható, mivel a ketamin antidepresszáns hatásának köszönhetően a tradicionális antidepresszánsok hatásának kialakulásáig eltelt időben is megszabadítható a beteg az öngyilkossági gondolatoktól.

Aggódnak a kábítószerként való használat miatt

A vizsgálatokat végző Jansen több fázis III. klinikai vizsgálatot is indít a ketamin intranazális adagolásának további vizsgálatára.

Több szakember a ketaminnal való esetleges visszaélések miatt fejezte ki aggodalmát. Mivel az állatorvosoktól már jelenleg is sok esetben lopnak el ketaminos gyógyszereket, és használják azokat kábítószerként, felmerül az orrspray formában való forgalomba kerüléssel járó visszaélések lehetősége is, hasonlóan, mint az történt pl. az oxikodon esetében is az USA-ban.

(Forrás: AJP)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés