hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Oltás utáni menstruációs zavarok miatt intézkedik az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség szakbizottsága közölte, hogy felülvizsgálja a Pfizer/BioNTech és a Moderna Covid-19 vakcinát kapó nők erős menstruációs vérzéséről és a menstruáció elmaradásáról szóló jelentéseket, írja a Napi.hu.

hirdetés

Az értékelésre a két – a hírvivő RNS-technológián alapuló – vakcina valamelyikének beadását követő menstruációs zavarokról szóló jelentések miatt került sor, és még nem egyértelmű, hogy van-e ok-okozati összefüggés – közölte az ügynökség.

Menstruációs zavarok számos alapbetegség, valamint a stressz és a fáradtság miatt is előfordulhatnak – mondta az EMA, hozzátéve, hogy a Covid-19 fertőzést követően is jelentettek ilyen problémákat.

A Covid-19 elleni védőoltás a menstruációs ciklus hosszának kis mértékű, átmeneti változásával hozható összefüggésbe a National Institutes of Health által finanszírozott, nemrégiben készült tanulmány szerint, amely a menstruációs ciklusokat nyomon követő okostelefonos alkalmazás közel 4000 felhasználójának adatait gyűjtötte össze – írja a CNBC.

Az EMA azonban decemberben azt mondta, hogy nem állapított meg kapcsolatot a menstruációs ciklusok változása és a Covid-19 vakcina beadása között, miután egy norvégiai tanulmány szerint néhány nőnek erősebb volt a menstruációja az oltás után. 

A rendelkezésre álló bizonyítékok áttekintése után az EMA farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy döntött, hogy az összes rendelkezésre álló adat értékelését kéri, beleértve a betegek és egészségügyi szakemberek jelentéseit, a klinikai vizsgálatokat és a publikált szakirodalmat – írja a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés