hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Oltás helyett influenza-elleni mikrotűs tapasz

Klinikai vizsgálat igazolja, hogy mikrotűs tapasz segítségével, akár öngyógyszerelés keretén belül is beadható az influenza elleni védőoltás; a megfelelő védettség kialakul, a mellékhatások jól tolerálhatók.

hirdetés

A jövőben akár a nélkül is felvehető lehet az influenza elleni védőoltás, hogy orvoshoz menne a beteg, vagy át kellene esnie a deltaizomba való tűszúrás jelentette kellemetlenségen. Az immunizálásra szolgáló innovatív megoldás nem más, mint egy mikrotűs tapasz.

A mikrotűs tapaszok múltja

Mikrotűs tapaszokkal való aktív anyag bevitelt napjainkban már rutinszerűen alkalmaznak a kozmetológiában. A gyógyszerek területén állatkísérletekben többek között poliovírus, humán papilloma vírus, illetve influenza elleni immunizációt teszteltek miniatűr tűket tartalmazó tapaszokkal. Emellett, néhány mikrotűs, elsősorban a bőrben fel nem oldódó fém mikrotűket tartalmazó, elsősorban paratireoid hormon bevitelére alkalmas készítményt már humán vonatkozásban is vizsgáltak.            

Sőt, létezik egy olyan törzskönyvezett készítmény (Fluzone®, Sanofi Pasteur), ami intradermális influenza elleni vakcinációra kínál lehetőséget, fel nem oldódó mikrotűkkel, nem hőstabil és kizárólag egészségügyi szakszemélyzet által beadható mikrotűs készítményként.

Mikrotűs tapasz formájú influenza elleni vakcina újdonságokkal

Az Emory Egyetem (Atlanta, GA, USA) kutatói által újonnan kifejlesztett és fázis I. klinikai vizsgálatban már sikeresen tesztelt mikrotűs vakcina sok tekintetben hozhat újdonságot a gyógyszerpiacra. Most sikerült ugyanis elsőként humán klinikai vizsgálatban bizonyítani azt, hogy a kifejlesztett mikrotűs influenza elleni vakcina jól tolerálható, megfelelő immunogenitású, és akár az öngyógyszerezés keretein belül, otthon is alkalmazható. Emellett, annak köszönhetően, hogy a bőrben feloldódó mikrotűket tartalmaz a tapasz, nincs antigén veszteség, mint a korábbi termékeknél (egyes esetekben a mikrotűk fele csak az antigének mintegy egyharmadát juttatta be a bőrbe). Továbbá, az innovatív vakcina legalább egy évig maximum 40 ºC-on tárolva is megőrzi minőségét, jelentős szállítási- és tárolási költségeket megtakarítva ilyen módon.

100 mikroszkopikus méretű, a bőrben 20 perc alatt feloldódó tű 

A mindössze néhány centiméter átmérőjű, kör formájú, hajszálvékony mikrotűket tartalmazó tapasz 100 darab 650 mikrométer hosszúságú mikrotűt tartalmaz, amik a bőrbe való behatolást követően feloldódnak, és a beléjük zárt antigéneket szabadon bocsájtják. Húsz perc elteltével a tapasz fájdalommentesen eltávolítható a külső csuklótájékról.

Fázis I. klinikai vizsgálat

A fázis I. (TIV-MNP 2015) klinikai vizsgálat keretein belül 100 18 és 49 év közötti önkéntest, akik az adott szezonban influenza elleni védőoltást nem kaptak, és jelentős bőrgyógyászati tüneteket nem produkáltak, négy csoportba randomizáltak. Az egyik negyedük az egészségügyi szakszemélyzet által feltapasztott mikrotűs tapaszként kapott védőoltást, a második negyedbe soroltakra placebo tapaszt ragasztottak, a harmadik negyedbe soroltak önmaguknak tapasztották fel a mikrotűs oltóanyagot, míg a negyedik csoportba tartozók a klasszikus formájú, intramuszkulárisan beadott védőoltást kapták (Fluvirin®). A kezelt csoportba tartozók ilyen módon 18 mikrogramm H1N1-specifikus hemagglutinint, 17 mikrogramm H3N2-specifikus hemagglutinint és 15 mikrogramm influenza B-törzs-specifikus hemagglutinint kaptak.

Az elkövetkező hat hónapban egyik csoportban sem történt influenza megbetegedés és súlyos mellékhatásokat sem regisztráltak.

A mikrotűs oltóanyag hasonló antitest-titert alakított ki, mint a klasszikus injekciós tűs védőoltás. A szakszemélyzet által feltapasztott és a betegek által alkalmazott védőoltás-tapaszok hatásossága tekintetében nem adódott különbség. A tapaszok esetében a betegek 66 %-a érzékenységről (intramuszkuláris injekciónál 60 %), 82 %-a viszketésről számolt be, míg enyhe bőrpírt az esetek 40 %-ában regisztráltak.

Magas compliance érhető el a modern formájú „oltással”

A betegek jelentős része képes volt önmagát „beoltani” a tapaszos-mikrotűs módszerrel. A résztvevők több mint 70 százaléka preferálta a tapaszos formájú oltást a klasszikus tűs módszerrel szemben. Ennek alapján a mikrotűs-tapaszos vakcinák forgalomba hozatala remélhetőleg javít a jelenlegi oltási morálon, aminek keretén belül a felnőttek kevesebb, mint fele részesül influenza elleni védőoltásban.

Mikor kerül a patikák polcaira a modern vakcina?

Az új formájú vakcinát kifejlesztő kutató már egy új céget is alapított, ami a mikrotűs tapaszt hivatott piacra juttatni. Ez azonban még a távolabbi jövő, ugyanis addig további, hatóságilag előírt vizsgálatokra van szükség.

 

(Forrás: The Lancet; Pharmazeutische Zeitung)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés