hirdetés
hirdetés
2020. április. 06., hétfő - Vilmos, Bíborka.
hirdetés

Olcsó teszt a hamis vagy lejárt gyógyszerekre

Egy amerikai kutatók által kifejlesztett papírcsík-alapú teszt megbízhatóan jelzi a hamis vagy bomlásnak indult gyógyszereket, írja az Origó.

hirdetés

Az amerikai Notre Dame és Hamline egyetemek kutatói által kifejlesztett és az Amerikai Vegyészeti Társaság (American Chemical Society) 252. kongresszusán bemutatott, filléres áron előállítható minőségi teszt mindannyiunknak hasznára válhat írják az origo.hu cikkében. 

A kongresszuson bemutatott kísérletek során Lieberman, a Notre Dame Egyetem kutatója a Hamline Egyetemen dolgozó Sarah Bliese hallgatóval együtt olyan, mindössze 1 dollárba kerülő tesztkártyát fejlesztett ki, amely hamisított vagy romlott antibiotikumok kimutatására alkalmas. A papírcsík-alapú tesztet sikerrel alkalmazták a ciprofloxacin és a ceftriaxon esetében. Mindkét antibiotikum szerepel az Egészségügyi Világszervezet által alapvető fontosságúnak minősített hatóanyagok listáján.

A különböző lehetséges minőségi problémák felderítésére a kártyán összesen 12, vízszigetelő viasszal elválasztott tesztcsík hivatott. Mindegyik csík más és más reagenskeveréket tartalmaz, amelyek az aktív gyógyszerhatóanyagra, annak bomlástermékeire, illetve a leggyakoribb ballasztanyagokra érzékenyek.

Maga a vizsgálat egyszerű. Porrá törik a tablettát, a porral bedörzsölik a teljes kártyát, majd élével vízbe állítják három percre. Ahogy a víz a tesztcsíkokon felkúszik, a reagensek kölcsönhatásba lépnek a por összetevőivel, és színes reakciótermékek keletkeznek.

Végül a tesztcsíkok színmintázatát összevetik azzal a referencia-mintázattal, amit a gyári minőségű gyógyszer reakciója eredményezne. 

A további részletekért kattintson az origo.hu-ra.

 

(forrás: [origo])
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés