hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 10., hétfő - Lörinc.
hirdetés

Okos vércukormérő

Becslések szerint jelenleg minden tizedik magyar érintett a cukorbetegségben, a számuk folyamatosan nőni fog – hangzott el a Diabétesz Világnapon.

hirdetés

Bár az elmúlt időszakban pozitív tendenciák láthatóak a magyarországi cukorbeteg-ellátásban, és egyben javult a cukorbetegek életkilátása, becslések szerint jelenleg minden tizedik ember érintett a betegségben, és ez a szám folyamatosan nőni fog – hangzott el a Diabétesz Világnapon a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének közleménye szerint.

– A világon több mint 400 millió, míg Magyarországon több mint hétszázezer ismert diabéteszes él, és közel félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. Nagyon fontos tehát, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget mondta el Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke a november 12-i diabétesz világnapi rendezvény sajtótájékoztatóján.

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete által szervezett Diabétesz Világnapon ingyenes mérésekkel, szűrésekkel, vizsgálatokkal ellenőrizhették a látogatók a saját egészségi állapotukat. Asztalos Andrea, a rendezvényt támogató Sanofi kommunikációs igazgatója a világnapon bejelentette, hogy az innovatív inzulingyártásban élen járó vállalat pályázatot hirdet egészségügyi szakemberek és betegszervezetek számára, melyben újszerű és költséghatékony ötleteket várnak a cukorbetegek sikeres terápiájának támogatására.

Pozitív fejleményként hangzott el, hogy a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó 2016-os kutatása szerint javulás észlelhető a magyarországi cukorbeteg-ellátásban. Az elmúlt 8 évben kisebb arányban kerültek diabéteszesek kórházba, és megrövidült az ott töltött idő is. A kedvező folyamatok sorába tartozik, hogy ebben az időszakban már 1000-rel kevesebb volt a szívinfarktusok száma, jelentős mértékben csökkent a stroke kialakulásának esélye is, kevesebb lett az amputáció, és ami a legfontosabb csökkent az időskori cukorbetegek halálozása.

– Ezen eredmények azért is figyelemre méltók, mert a diabéteszes betegek mintegy 40 százaléka meghal 14 évvel a diagnózis felállítását követően. Ez 70 százalékkal magasabb halandóságot jelent a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosság körében tapasztaltaknál  értékelte a kutatás eredményeit prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A szakemberek a folyamat legfőbb okait: a modern antidiabetikus terápiák széles körű elérhetőségében, az innovatív betegtájékoztató kampányok sikerében, és az ennek köszönhető tudatosabb betegszemléletben, valamint a rendszeres mérést lehetővé tevő, korszerű otthoni vércukormérő rendszerek elterjedésében látják.

A Diabétesz Világnap alkalmából mutatta be Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója az 1986-ban alapított vállalat legújabb saját fejlesztésű vércukormérő rendszerét. A novembertől kereskedelmi forgalomban is kapható készülék a világon egyedülálló módon a mérési eredményekből képes HbA1c tartományt és várható hipoglikémia számot becsülni, és a mérési eredményt Bluetooth-on keresztül egy kifejezetten cukorbetegek számára kifejlesztett mobilalkalmazással azonnal megosztani. A mérési eredményeket így ma már okostelefonjukon is elemezhetik a felhasználók.

(forrás: Cukorbetegek Budapesti Egyesülete)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés