hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

OGYI – Prompt Pharma: 1:1

Felfüggesztette nem jogerősen a bíróság a GYEMSZI-OGYI rekordbírságot kiszabó határozatát, mellyel félmilliárd forintra büntették a Prompt Pharma gyógyszercéget.

hirdetés

Mint azt a PharmaOnline elsőként megírta a gyógyszerügyi hatóság az ismételt jogsértés miatt és a gyógyszerellátási lánc biztonságosságának fenntartása érdekében a lehető legsúlyosabb szankcióval sújtotta a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó céget. A hatóság 500 milliós bírságot szabott ki és azonnal visszavonta a nagyakereskedő engedélyét. Az OGYI ellenőrzés  számos más szabálytalanság mellett  – például nem megfelelő számítógépes nyilvántartás, nem megfelelő selejt nyilvántartás, gyógyszerkivonás nem megfelelő végrehajtása – nagy értékű készítmények illegális forgalmazásának tényét tárta fel.

Ezzel szemben a Prompt Pharma azt állította, hogy 2011-ben jóhiszeműen, a szabályoknak megfelelően külföldről szeretek be gyógyszereket, amelyeket 2012 januárjában és februárjában külföldi vevőinek tovább értékesített. A hatóság az értékesítést követő több mint egy év múlva, 2013. március 14-én hívta vissza ezeket a termékeket, arra hivatkozva, hogy eredetük ismeretlen. A Prompt Pharma ezt követően értesítette vevőit a GYEMSZI-OGYI termékvisszahívásról szóló határozatáról. A Prompt Pharma meggyőződése, hogy a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően, jóhiszeműen járt el, a gyógyszerellátás rendszerét nem veszélyeztette.

A Prompt Pharma keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz és bízva abban, hogy a felügyeleti hatóság a rendelkezésére álló 30 nap alatt felülvizsgálja a GYEMSZI-OGYI határozatát és a folytathatja nagykereskedelmi tevékenységét. Most a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős végzésével a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet határozatának a végrehajtását teljes egészében azonnali hatállyal felfüggesztette.

A felfüggesztéssel kapcsolatban a Prompt Pharma közleményt adott ki. Eszerint: a Bíróság a végzésében többek között rögzítette, hogy a GYEMSZI-OGYI határozatából „nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti”. A Bíróság szerint a GYEMSZI-OGYI erre vonatkozóan csak általános hivatkozást tett, sem ezt megalapozó tényeket, sem azokat alátámasztó bizonyítékokat nem jelölt meg, sem ezek ok-okozati összefüggését nem vezette le. A Bíróság észrevételezte nem ügydöntő végzésében, hogy – még a GYEMSZI-OGYI határozat szerint is – a Prompt Pharma csupán dokumentálási kötelezettségét szegte meg és nem a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos a hatóság által vélelmezett szabályszegése. Továbbá hogy éppen a határozat azonnali végrehajtásának GYEMSZI-OGYI általi elrendelése az, ami a „lakosság életét, egészségét, testi épségét veszélyeztetné”. A Bíróság emellett kifogásolta azt is, hogy a határozat azonnali végrehajtását a GYEMSZI-OGYI csak azt követően rendelte el, hogy társaságunk a végrehajtás felfüggesztését kérte.

A GYEMSZI OGYI nyilatkozta szerint az elsőfokon meghozott  bírósági döntés nem jogerős, annak tartalmával nem ért egyet, ezért ellene fellebbezést nyújt be. 

 

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés