hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Nyugodtan sózzon, mert az alacsony sóbevitel káros!

Csak azoknak kell(ene) csínján bánni a sóval, akik hipertóniásak, ugyanis az alacsony nátrium-bevitel növeli a kardiovaszkuláris rizikót.

hirdetés

A jelenlegi ajánlások szerint (pl. WHO, USA dietetikai szervezetei) egy felnőtt napi sóbevitele 5000 mg (ami 2000 mg nátriumnak felel meg), azaz körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiség, és ez magában foglalja a félkész és kész termékek sótartalmát, illetve a külön sózást is.

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérések alapján az amerikaiak mintegy 90 százaléka az ajánlott szint feletti mennyiségben fogyasztja a sót. Hazánkban sem jobb a helyzet; Magyarországon az ajánlott mennyiség több, mint a háromszorosát fogyasztjuk el naponta.

Sózzunk, vagy ne sózzunk?

Régóta ismert, hogy a nagymértékű sóbevitel magas vérnyomáshoz és a kardiovaszkuláris megbetegedések fokozott rizikójához köthető. Ennek értelmében a népegészségügyi programok és az egészséges életmódra nevelés szerves része az alacsony sófogyasztásra sarkallás. Éppen ezért meghökkentő, ami most egy széleskörű kutatásból derült ki: az alacsony nátrium-bevitel is éppoly káros lehet a szívre, mint a nagymértékű sófogyasztás.

Miért baj, ha kevés sót fogyasztunk?

Egy 49 országra kiterjedő, több, mint 130 ezer fő bevonásával végzett vizsgálat arra kereste a választ, hogy a nátrium-bevitel hogyan befolyásolja a szívbetegségek és a stroke kockázatát a hipertóniás és a normál vérnyomásos egyéneknél. Meglepő az eredmény: az alacsony só- vagy nátrium-bevitel – a normál mértékű nátrium-bevitellel összehasonlítva – a szívinfarktus és a stroke kockázatát, illetve az ezekkel összefüggő elhalálozás valószínűségét is emeli. A vizsgálat során „alacsony sóbevitelként” a napi 3000 mg alatti nátrium-bevitelt definiálták, ami egyébként túllépi a jelenlegi, nemzetközi ajánlásokban meghatározott napi beviteli értéket.

Ha nem hipertóniás, nyugodtan sózhat!

A kutatások eredményei arra is rámutatnak, hogy a 6000 mg nátriumnál magasabb napi adag, amit már „magas sóbevitelnek” neveznek, csak azoknak árthat, és csak azoknál hozható kapcsolatba a fokozott kardiovaszkuláris rizikóval, akiknek magas a vérnyomásuk.

Felül kellene vizsgálni a jelenlegi ajánlásokat

Az új eredmények alapján csak azoknál a hipertóniás betegeknél javasolt a sófogyasztás korlátozása, akik túlságosan sok sót visznek be a szervezetükbe, mondja Andrew Mente, a The Lancet folyóiratban megjelent közlemény szerzője. Sőt, még tovább gondolva az eredményeket, a kutatást vezetők úgy vélik, hogy a jelenlegi ajánlások túlságosan alacsonyan húzzák meg a nátriumra vonatkozó javasolt napi beviteli limitértéket.

Dr. B.L.
a szerző cikkei

(forrás: MNT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés