hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Nyomást gyakoroltak az EMA-ra?

A megszerzett levelek közül több is arról árulkodik, hogy az európai uniós szervek nyomás alá helyezték az EMA-t, hogy mielőbb engedélyezzék a Pfizer vakcináját az Európai Unió tagországaiban, írja a Mérce.

hirdetés

Az EMA-nál vezető tisztséget betöltő egyik személy megdöbbent azon, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „egyértelműen azonosította azt a két oltást, amelyet még 2020 végéig engedélyezni fognak”, noha a Pfizer-BioNTech és Moderna vakcinájának vizsgálata még folyt, s mindkettő kapcsán problémák merültek fel.

Az EMA három fő kifogást emelt a Pfizer-BioNTech oltóanyaga ellen: egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni; még hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai; s ami még ennél is fontosabb, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a Pfizer-BionTech tömeggyártásban készített. Ez utóbbi probléma különösen aggasztotta az Európai Gyógyszerügynökséget.

Hiszen a gyógyszerügynökség arra jutott, kivizsgálásra küldött vakcinaadagok nagyobb százalékban tartalmaztak „tiszta” RNS-t, mint azok, amelyeket kereskedelmi forgalomba hoztak. Kulcsfontosságú kérdésről van szó, ugyanis a szervezetbe juttatott molekulalánc „mondja meg” a sejteknek, hogy milyen antitesteket termeljenek a koronavírus ellen.

Az ügynökség arra gyanakodott, hogy amikor a tesztfázisból a kereskedelmi forgalmazás fázisába jutott a vakcina, a tömegtermelés nem kellően alapos előkészítése miatt csökkent le az oltóanyag hatóereje.

A problémát csak napokkal később sikerült az oltás előállítójának orvosolnia. Miután ez megtörtént, a Pfizer-BionTech vakcináját 2020. december 21-én hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség: három héttel a brit, és két héttel az amerikai ügynökségek után. 2021 elején pedig a Moderna vakcinája is megkapta az engedélyt.

A Le Monde megkeresésére az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy az ügynökséggel folytatott egyeztetések „soha nem sértették az ügynökség függetlenségét”. A francia lap azt is megállapította, hogy az adatszivárogtatás mögött vélhetőleg orosz vagy ruszofil hekkerek álltak, írja a Mérce.

(forrás: Mérce)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés