hirdetés
hirdetés
2020. május. 29., péntek - Magdolna.
hirdetés

Nyitottabbak vagyunk az egészségmegóvásra

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának betegbiztonsági kampányával olyan településekre is sikerült eljutniuk, ahol orvos és gyógyszerész sincsen.

hirdetés

Sikeres volt az ország minden megyéjét bejáró betegbiztonsági tájékoztató kampány, amelynek résztvevői szűréseken is részt vehettek – mondta el a Magyar Nemzetnek Lám Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának (EMK) operatív igazgatóhelyettese. A szervezők a túlzott antibiotikum-fogyasztás, az internetről való gyógyszerrendelés és a világhálóról beszerzett információk veszélyeire, valamint az orvos és a beteg együttműködésének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, de válaszoltak a helyben feltett kérdésekre is.

– Nemegyszer elmondtuk például, hogy egy gyógyhatású étrend-kiegészítő, de még akár egy gyógytea is befolyásolhatja a gyógyszeres terápiákat: felerősítheti vagy gyengítheti azok hatását, így jelentősen kihat a betegek egészségére – emelte ki az egyetemi docens. Fontos az is, hogy ne rendeljünk különféle, nem megbízható internetes portálokról gyógyszereket, akkor sem, ha azokat egy ismerősünk ajánlotta. Az is előfordul – folytatta Lám Judit –, hogy egy krónikus beteg abbahagyja egy gyógyszer szedését, például a koleszterincsökkentőét, mert nem érzékeli a közvetlen hatását. Ennek nem kis veszélyei lehetnek, ezért az egyik kampányban szereplő kisfilm tanulsága, hogy a krónikus betegséggel élők rendszeresen egyeztessenek az orvosaikkal, továbbá folyamatosan, az orvos utasításainak megfelelően szedjék a gyógyszereiket.

A kampány során a helyi orvosokat tömörítő praxisközösségekkel és az egészségfejlesztési irodákkal is együttműködtek, ők maguk is segítettek a hallgatóság toborzásában.

Az EMK-nak ez volt az első jelentősebb lakossági rendezvénye, eddig ugyanis főképp a szakmával: orvosokkal, gyógyszerészekkel, ápolókkal, dietetikusokkal tartottak kapcsolatot, velük igyekeztek előmozdítani a betegek biztonságát javító törekvéseket. Ezentúl viszont rendszeresen szeretnének párbeszédet folytatni a páciensekkel is. Szeptember 17-én tartják a betegbiztonsági világnapot, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is támogat, a kampánysorozat utolsó lakossági fóruma pedig szeptember 21-én, Debrecenben lesz, ahova minden érdeklődőt várnak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés