hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Nyakunkon a kullancsszezon

Míg a szomszédos Ausztriában 88, nálunk a 20 százalékot sem éri el a kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni átoltottság.

hirdetés

A klímaváltozás, az egyre enyhébb telek döntő szerepet játszanak a különböző, nem egyszer súlyos betegségeket okozó kullancsok elterjedésében. Míg korábban például elképzelhetetlen volt előfordulásuk bizonyos magasságokban, ma már az ezer méternél jóval magasabb hegyekben is szép számmal megtalálhatók, akárcsak Európa oly szegleteiben, ahol korábban – épp az éghajlat miatt – alig-alig fordultak elő. Kullancs okozta betegségekre épp ezért nem csak itthon lehet szert tenni, hanem számos, a nyaralóknak, kirándulóknak kedvelt célpontul szolgáló országban, például a szomszédos Ausztriában. Nem véletlen, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek ma már szerepelnek az utazási betegségek között, a szomszédos Ausztriában például évente átlagosan 60 turista fertőződik meg kullancsencephalitis vírussal.

Ám épp Ausztria szolgál jó példával, ahol kiemelkedően magas a lakosság átoltottsága az egyik legsúlyosabb, kullancsok által okozott fertőzés, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. A Magyarországon is rendelkezésre álló vakcinák 100 százalékos védelmet biztosítanak, tudtuk meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől, Póta Györgytől. A három adagos oltóanyag árát nem támogatja a társadalombiztosítás, ennek ellenére a patikákban kizárólag receptre vásárolhatók meg. Az első oltást 1-3 hónapon belül kell követnie a másodiknak, ettől kezdve 100 százalékos a védelem, míg a harmadik adag oltóanyagot 9-12 hónap múlva kell felvenni, s a védelem hosszú távú fenntartása érdekében néhány évente egy-egy újabb oltással megismételni.

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás az esetek egy részében tünetmentesen zajlik le, de egy-két hetes lappangás után súlyos formában, akár hosszabb-rövidebb kórházi kezelést igénylő betegségként is jelentkezhet, s akár maradandó károsodást is okozhat.

A legutolsó, elérhető adatok szerint Magyarországon 18,5 százalékos az átoltottság, a vakcinát a szülők jellemzően gyermekeik számára vásárolják meg. Ezért a nem éppen izmos hazai adat is elsősorban a gyermekek magasabb átoltottságának tudható be. S ez azért is fontos, mert nem kell feltétlenül az erdőt és mezőt járni ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk. Sőt! Ma már minden ötödik kullancscsípés városi környezetben – kertben, parkban, játszótéren – történik.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés