hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Növeli az öngyilkossági kockázatot a dohányzásról leszoktató tabletta

A Pfizer cég Champix (az Egyesült Államokban Chantix) néven forgalmazott, dohányzásról való leszokást segítő szere túl sok kockázatot hordoz, ezért csak akkor szabadna alkalmazni, amikor minden más kezelés kudarcot vall – figyelmeztettek amerikai kutatók.

Tanulmányukból kiderült, hogy a Chantixot szedők körében nyolcszor nagyobb az öngyilkos viselkedés és a depresszió kockázata, mint más, nikotint helyettesítő termékek, például a nikotintapaszok használói között.

A tanulmány  – amelyet a Pfizer elhibázottnak tart  – ellentmond az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA múlt hónapban kibocsátott két tanulmányának, amelyek azt mutatták, hogy a varenicline hatóanyag szedése nem emelte a depresszió és hasonló pszichiátriai problémák miatti kórházi kezelések arányát. Időközben maga az FDA is elismerte azonban, hogy ezek a tanulmányok túl kis méretűek voltak ahhoz, hogy a viszonylag ritkán előforduló eseményeket megbízhatóan azonosíthassák.

A PLoS One elnevezésű, nyílt hozzáférésű online tudományos portálon most közzétett tanulmányt a Wake Forest Orvosi Központ munkatársai végezték Curt Furberg vezetésével. A kutató kiemelte, hogy az FDA korábbi tanulmányai csak a kórházi kezeléseket vették számba, holott a legsúlyosabb pszichiátriai mellékhatások  – így az öngyilkosság, depresszió, agresszió és támadások – többsége nem eredményez kórházi kezelést.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés