hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Nocebo-hatás a legtöbb oltási reakció a Covid-vakcinák esetében

Az emberek által tapasztalt mellékhatások több mint kétharmada a nocebo-hatásnak tudható be, nem pedig az oltóanyagnak, írja az Infostart a The Guardien cikke nyomán.

hirdetés

A placebo hatás ellentéte, a nocebo a felelős a legtöbb oltási reakcióért, állapította meg egy friss kutatás, amely a koronavírus elleni vakcinák kapcsán tapasztalt oltási reakciókat vizsgálta, írja az Infostart.

Az amerikai szakemberek 12 klinikai vizsgálat adatait elemezték a mellékhatásokkal kapcsolatosan, ezek alapján jutottak olyan eredményre, amely valószínűleg sokakat lep majd meg: a legtöbb mellékhatást nem az oltás okozta.

Az emberek által tapasztalt mellékhatások több mint kétharmada a nocebo-hatásnak tudható be, nem pedig az oltóanyagnak, állapították meg. A nocebo a placebo ellentéte: míg utóbbi esetben az emberek hatóanyagos szer használata nélkül tapasztalják azt, hogy javul állapotuk, úgy az előbbiben annak ellenére tulajdonítanak negatív hatásokat egy szernek, hogy létezne összefüggés annak használata és tüneteik közt.

A nocebo felelhet az első adagok felvételét követő mellékhatások 76, míg a második adagokat követő reakciók 52 százalékáért.

Az eredmények azt sugallják, hogy az enyhébb mellékhatások, például a fejfájás, a rövid távú fáradtság és a karfájás jelentős részét nem a vakcina összetevői, hanem más, a nocebo-reakciót kiváltó tényezők okozzák, beleértve a szorongást, a várakozást, és azt, hogy a különböző betegségeket tévesen az oltás beadásának tulajdonítják.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés