hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Nő vagy csökken a daganatok gyakorisága?

Míg a gazdagabb országokban a daganatok előfordulásának a gyakorisága csökken, a közepes és alacsony jövedelmű országokban egyre több tumoros megbetegedéssel kell számolni.

hirdetés

Úgy tűnik, hogy a daganatprevenció előtérbe helyezése, a szűrések egyre szélesebb körben való elterjedése és a daganatok néhány, kiemelt rizikófaktorának (pl. a dohányzás) a csökkentésére tett erőfeszítések nem hiábavalók. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóiratban közölt adatok alapján a jómódú nyugati országokban több ráktípus incidenciája és mortalitása is csökken. Sajnálatos módon ez nem mondható el a közepes és alacsony jövedelmű országokról, ahol a daganatok incidenciája fokozatosan nő.

 

Több mint tízmillió új megbetegedés évente

Rákkutatási Világalap (World Cancer Research Fund;WCRF) szerint 2012-ben mintegy 14,1 millió daganatos esetet regisztráltak világszerte, - köztük 7,4 millió férfit és 6,7 millió nőt érintett a rettegett kór. Ugyanebben az évben mintegy 8,2 millió ember vesztette el az életét rákos megbetegedés következtében.

 

A tüdődaganat a leggyakoribb

A statisztikák szerint az elmúlt években a leggyakoribb a tüdő daganatos megbetegedése volt, az az új diagnózisok 13 százalékáért felelt. Ezt követte a mellrák, évi 1,7 millió esetet számolva, és döntően a nőket sújtva. A gyakorisági sorban a kolorektális daganatok foglalták el a harmadik helyet, évi 1,4 milliós esetszámmal.

 

60 százalék

A leggyakoribb daganatok, amelyek az esetek 60 százalékáért felelnek:

  • mellrák
  • prosztatadaganat
  • kolorektális rák
  • tüdőrák
  • nyelőcsődaganat
  • gyomorrák
  • a máj tumoros megbetegedései
  • méhnyakrák

Nemtől függő gyakoriság

A nőknél világszerte a mellrák bizonyult a leggyakoribbnak, és az összes újonnan felismert rákos megbetegedés több mint 25 százalékát tette ki. Három ráktípus, a mell-, a kolorektális és a tüdődaganat a friss diagnózisok 43 százalékát tette ki. A méhnyakrák 8 százalékos részesedéssel szerepelt a daganatos elváltozások között.

A férfiaknál a tüdőrák bizonyult a leggyakoribbnak, az összes újonnan felismert daganat 17 százalékát jelentve. Esetükben a tüdő-, a kolorektális, illetve a prosztatarák a daganatot megállapító diagnózisok 42 százalékát tette ki.


Milyen jövő vár ránk?

A rákos megbetegedések napjainkban világszerte vezető haláloknak számítanak. Úgy tűnik, ez nem fog javulni a közeljövőben sem. A tendenciákból következtetve 2035-re az évi esetszám – a világ összes országát tekintve – 24 millióra nőhet.

(Forrás: MNT)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés