hirdetés
hirdetés
2021. április. 20., kedd - Tivadar.
hirdetés

Nincs ellene oltás, nincs rá gyógyszer

Új betegséget terjesztenek a kullancsok: a Bourbon-vírusról sokáig nem tudtak, ám idén nyáron újabb áldozatot szedett, írja a Femina.

hirdetés

A főként kullancsok által terjesztett – de a feltételezések szerint más rovarok is hordozói lehetnek – Bourbon-vírust 2014-ben azonosították, miután az Amerikai Egyesült Államokban, a kansasi Bourbon megyében egy korábban egészséges, 50 éves férfi belehalt a fertőzésbe. A vírus e megyéről kapta a nevét is – adja hírül a Femina.

Eleinte magas lázat, fejfájást, csökkent étvágyat, izom- és ízületi fájdalmakat, émelygést, hasmenést és hányást tapasztalt, illetve kiütések jelentek meg a mellkasán, a hátán és a hasán is. Később légszomjra is panaszkodott. A kórházban az antibiotikumos kezelések ellenére is rosszabbodott az állapota, az első tünetek megjelenése után 11 nappal elhunyt, miután több szerve is felmondta a szolgálatot.

A leleteket kórosan alacsony vérlemezke- és fehérvérsejtszám jellemezte, illetve drasztikusan lecsökkent vörösvérsejtszám. Bár a kórházban tesztelték a férfit az összes közismert, kullancs által terjesztett betegségre, az eredmények negatívak lettek, mivel azonban erős gyanú mutatkozott a vírusos jelenlétre, halála után még alaposabb vizsgálatnak vetették alá a vérét, melynek során egy új, a Thogoto vírusok közé tartozó vírust azonosítottak, amit Bourbonnak neveztek el.

A vírus okozta megbetegedésre jelenleg nincs kezelés, ahogy rutin diagnosztika sem, és nincs ellene oltóanyag. A kutatók - elsősorban az amerikai járványügyi hivatalnál - azonban folyamatosan vizsgálják, még intenzívebben, miután idén júniusban egy Missouriban élő, 58 éves nő is meghalt a vírusfertőzés következtében. A tünetek az ő esetében is hasonlóak voltak.

A betegségről annyit lehet tudni biztosan, hogy a kullancsokhoz köthető.

(forrás: Femina)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés